21 aprilie 2016

Forumul Cultural European. Dezbaterea “30 de ani de capitale culturale europene”

By In Clio, Special

Ultima zi a Forumului Cultural European a însemnat o zi mai intensă ca şi prima. De data asta o zi importantă pentru Cluj, promiţătoare, cel puţin, printr-un panel care avea o temă interesantă, de mare actualitate pentru Cluj-Napoca.

30 de ani de capitale culturale europene, panel special, care a durat, din păcate doar o oră.

La Palatul Culturii Flagey din Bruxelles au luat cuvântul Corinne Hermant -De-Cattalay, ofiţer politici culturale din Directoratul General pentru Politici regionale şi urbane, Sylvain Pasqua, Senior expert la Comisia Europeană, directoratul general pentru educaţie şi cultură, programul Europa creativă,  Nicola Robinson, ofiţer de politici culturale, directoratul general pentru educaţie şi cultură, programul Educaţie şi cultură, diversitate culturală şi inovaţie, Pawel Stano, statistician la Comisia Europeană.

Flagey

Nimic despre Cluj, nimic despre 2021, nimic despre ce înseamnă pentru România acest titlul. Panelul care a durat două ore a fost unul foarte tehnic şi s-a învîrtit în jurul ideii de capitală europeană ca simbol al culturii europene, ca simbol al forţei culturale şi economice a unui oraş.

Intervenţia lui Pawel Stano a fost cea mai interesantă, deşi oficialul UE a refuzat să ofere statistici.  Acesta a spus că toate capitalele culturale europene s-au dezvoltat simţitor în urma procesului de candidatură iar punctul culminant a fost nu doar anul în sine, cînd au derulat acest titlu ci, mai ales, the heritage, adică moştenirea lăsată de acest titlu, în plan economic. Totuşi, Stano a spus că un oraş care derulează acest titlu poate avea o creştere economică de pînă la 40 la sută fără să mai punem la socoteală infrastructura culturală care rămâne pe mai departe.

forum 1

Reporterul clujulcultural.ro i-a întrebat pe cei patru invitaţi dacă au auzit de Cluj-Napoca şi de celelalte oraşe care au intrat în finala acestui concurs pentru titlul de capitală culturală europeană.

Da, toţi ştiau de Cluj, mai vag sau mai aprofundat, din nou, statisticianul a avut cele mai multe informaţii.

Concluzia e una singură: dacă nu joci nu câştigi! Aşa că strângem pumnii Clujului în finală, de aici de la Bruxelles, din inima Uniunii Europene! Şi sperăm ca oraşul Cluj să câştige acest râvnit titlu.

  • corespondenţă de la Bruxelles
  • stagiu de presă organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Freedom House România

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.