„Fiul lui Saul/Son of Saul”, lansat la Cluj. Molnar Levente: Nici măcar nu îmi permit să zic că am reuşit să simt ce au fost oamenii ăştia forţaţi să simtă

A 7-a Special

Pelicula maghiară premiată cu Oscar pentru cel mai bun film străin, în care joacă actorul clujean Molnar Levente, angajat al Teatrului Maghiar de Stat Cluj a făcut două săli sold out, la proiecţiile de vineri seară şi noapte, la Cinema Victoria.

„Fiul lui Saul/Son of Saul” a câștigat un Oscar și un Glob de Aur, în 2016, pentru ”Cel mai bun film într-o limbă străină” și a primit marele premiu la Festivalul de la Cannes.

Nu a mai fost loc efectiv vineri în sala de cinema, s-au vândut peste 1000 de bilete. Şi scaunele de rezervă, de plastic, verzi, ca pe terasele din centrul Clujului, au fost ocupate de cei care au dorit să vadă pelicula şi pe actorul clujean Levente Molnar.

Îmbrăcat la patru ace, cu costumul cu care a fost la Premiile Oscar, dar vizibil obosit, încercănat, Levente Molnar a urcat pe micuţa scenă de la cinema Victoria, după fiecare din cele două proiecţii, şi a discutat cu publicul până în miez de noapte.

„În această profesie, care la bază este o meserie, nu poţi să funcţionezi 24 de ore, 7 zile pe săptămână, ca actor. Nu-mi doresc să înnebunesc. Când mă spăl pe dinţi îmi place să ştiu că sunt eu, omul care are nevoile lui personale. Tot aşa şi cu aceste roluri şi aceste schimbări care intervin, încerc să nu mistific, mă schimbă, dar interesul meu, cu privire la întreaga istorie şi legat de acest subiect, nu a pornit datorită acestui film. Avem şi noi o istorie aici, care mă interesează, îmi place cât de cât să ştiu locul, oamenii, zona în care trăiesc. Dacă m-a schimbat această experienţă de muncă? Nu am devenit Buda, sau să dau idei despre cum să îţi păstrezi zenul, dar în toată nebunia, în tot vârtejul ăsta al cotidianului în care trăim, trebuie să facem cumva posibile mai multe momente în care să fim atenţi unul la celălalt şi să avem grijă unul de celălalt. Şi dacă asta se poate traduce la un moment dat în faptul că m-am făcut mai bun, atunci sper că da”, a explicat actorul.

Levente
Actorul Molnar Levente, in prim plan, si moderatoarea Raluca Bugnar, de la cinemarx.ro – (c) clujulcultural.ro

El a mai spus că filmul a fost turnat la Budapesta, într-o veche fabrică dezafectată iar filmările au durat 21 de zile.

„A mers bine, nu prea am tras mai mult de două duble. A trebuit să ne încadrăm în timp. A fost o experienţă intensă, dificilă. Dacă a existat un blocaj nu a fost dat de mişcarea camerei (camera  filmează de multe în  procedeul grosplan, adică de foarte aproape n.red.) ci a venit de altundeva, din natura umană. Nu trebuie să fii actor, ci e suficient ca om să fi luat, să fi pus într-un spaţiu despre care ştii foarte mult şi când zici ‘duş’ sau alte cuvinte care se foloseau acolo, te aruncă în starea aia. Dacă trebuie să mai şi lucrezi, e inevitabil că trebuie să te distanţezi cumva de tine însuţi. Nici măcar nu îmi permit să zic că am reuşit să simt ce au fost oamenii ăştia forţaţi să simtă. Cred că toată lumea e conştientă că am văzut un fim”, a explicat el.

Despre ce e filmul:

Saul Ausländer (interpretat de Géza Röhrig) este un prizonier evreu din Ungaria, forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare din lagărul de concentrare intr-un Sonderkommando. În timpul ce se află într-unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat pe care îl bănuiește a fi propriul său fiu și decide să îndeplinească o misiune imposibilă, aceea de a salva din flăcări trupul neînsuflețit al copilului și a-l înmormânta cum se cuvine. Filmul prezintă cele două zile din viața unui bărbat obligat să își uite umanitatea și încercarea lui disperată de a găsi mântuirea salvând corpul copilului.

”Filmul se concentrează pe un punct de vedere şi pe acţiunile unei singure persoane, ceea ce-i permite personajului să întâlnească şi alte puncte de vedere şi alte acţiuni. Lagărul este perceput prin prisma „călătoriei” lui Saul.”, a declarat regizorul filmului, László Nemes.

Levente Molnár, actor laTeatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film; el îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagarul de concentrare. Rolul principal este jucat de actorul newyorkez de origine maghiară Géza Röhrig.

Când mai puteţi vedea filmul AICI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *