27 februarie 2017

Finlandezii de la Verneri Pohjola Quartet, concert de jazz contemporan la Sala Radio

By In Actualitate, Muzica

Copil teribil al “jazz-ului nordic”, Verneri Pohjola (trompetă) vine la București si la Cluj-Napoca în doua concerte premieră pentru România. Ne va arăta un teritoriu aparte al “jazz-ului nordic”, în care sound-ul “acela” atmosferic, atât de special este mixat cu swing tradițional și folclor finlandez în armonie de jazz.

Muzica lui Pohjola se situează undeva între școala de trompetă eterică și meditativă a lui Nils Petter Molvaer, Mathias Eick, Arve Henriksen și tinerii trompetiști americani care dezvoltă teme în cheie forte, cu accente dramatice, gen Ambrose Akinmusire ori Christian Scott.

POHJOLA este un nume cu o mare putere simbolică în Finlanda. Este numele unui târâm mitic din nord, unde se desfășoară Kalevala, epopeea națională finlandeză. Și mai este numele celei mai celebre familii de muzicieni de jazz din țară.

Tatăl lui Verneri, Pekka Pohjola, a fost un basist legendar de rock progresiv, compozitor și, mai târziu, exponent al fusion jazz-ului, un adevărat Frank Zappa finlandez, cu proiecte și colaborări foarte speciale, printre care una cu Mike Oldfield, urmând o idee a lui Richard Branson.

Așchia nu sare departe de trunchi: Verneri Pohjola face parte astăzi din EST Symphony, corp de elită al jazz-ului nordic, alături de Magnus Öström, Dan Berglund, Johan Lindström, Iiro Rantala și Marius Neset.

Verneri Pohjola va cânta alături de tovarășii săi de cale lungă și prieteni: Aki Rissanen (pian), Antti Lötjönen (contrabas), Teppo Mäkynen (baterie).

O seară de muzică care vă va aduce cu capul în nori și apoi vă va teleporta în spațiile vaste, cu păduri nesfârșite, lacuri și cerbi ale Nordului, pentru a trăi culmi de emoție și de frumusețe.

”Verneri are un ton minunat ! El lasă muzica să vorbească de la sine. Cu adevărat fantastic !.” (Trombone Shorty)

 ”O muzică puternică, plină de emoție, care răsplătește ascultătorul. Pohjola are un sound personal intim și auster, care se combină cu un simț al melodiei fără clișeuri”. (London Jazz News)

Reprezentația în premieră pentru Cluj a concertului cu VERNERI POHJOLA QUARTET este organizată de JAZZ FAN RISING, prima asociație privată a connoisseur-ilor de jazz din România, cu filiale la București și Cluj. Membrii asociației finanțează prin contribuție personală onorariile artiștiilor pe care îi aleg prin vot democratic.

 „JAZZ FAN RISING este formată din întreprinzători, manageri în multinaționale, medici, avocați și arhitecți. Toți cu colecții de muzică consistente și împărtășind cu plăcere bucuriile muzicii. Alegerile noastre completează agenda de jazz din România. Invitații noștri sunt “rarități”: artiști și proiecte savurate de “cunoscători” sau “stele în curs de consacrare”. Prin asociația noastră dorim să constituim o voce a unei părți a publicului de jazz pe piața muzicală, care să se alăture artiștilor și promotorilor de concerte”, spune Ciprian Moga, inițiator și coordonator al asociației JAZZ FAN RISING.

 Biletele la concert pot fi cumpărate de pe www.eventbook.ro și de pe www.bilet.ro  sau direct de la casieria sălii „Elvira Popescu”, de la librăriile „Humanitas’, “Mihai Eminescu”, “Kyralina”, “Anthony Frost”, “Hecate”, de la Teatrul Elisabeta, Palatul Copiilor, din stația de metrou Unirii 1 sau din orice agenție TUI.

 Concertul VERNERI POHJOLA QUARTET de la București este organizat în partenariat cu Institutul Francez București. și cu Ambasada Finlandei, cu sprijinul TEDxCluj, Cluj IT Cluster, PMA Invest și a sponsorului Life is Hard.

 Până în prezent, asociația JAZZ FAN RISING a mai organizat 12 concerte pe parcursul a trei sezoane. Șase dintre acestea au fost premiere pentru România: Benedikt Jahnel Trio, Alessandro Giachero (pian), Between the Times (fantezie jazz-renascentistă), Christian Wallumrod Ensemble și Hakon Kornstad. Alte trei concerte au fost premiere pentru Cluj (Tonbruket și Benedikt Jahnel Trio). În fine, două concerte cu artiști consacrați (Vijay Iyer Trio și duo Vincent Peirani & Emile Parisien).

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.