18 decembrie 2015

Final fericit pentru Bisericuţa arsă din Parcul Haţieganu. A fost refăcută şi inaugurată de UBB

By In Clio, Esenţial

Clujulcultural.ro a scris, şi a fost printre puţinele publicaţii clujene care a sprijinit de la început demersurile jurnalistului Radio Cluj, Cristian Ivaneş şi a lectorului universitar Mihai Curcerzan, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) de refacere a bisericuţei arse din Parcul Iuliu Haţieganu.

Articolul publicat în 2014 îl puteţi citi AICI

“Iată cum arată vechile ruine ale bisericuţei arse în incendiu în 1982. După cum se ştie, parcul a fost fondat de  profesorul universitar de medicină Iuliu Haţieganu, spiritus rector al UBB si al clubului de fotbal Universitatea. Parcul cuprindea  şi o bisericuţă care însă a ars iar acum locul  e numai ruină.

Puţini ştiu că Iuliu Haţieganu a înfiinţat parcul acesta în memoria copilului său, Ţuţu,  răpus la vârsta de 10 ani de o boală nemiloasă. A fost un adevărat şoc pentru marele profesor. Din deznădejdea sa s-a născut parcul care acum îi poartă numele. Haţieganu a vrut ca generaţii întregi să facă acolo sport, să învingă boala. Acest vis i s-a împlinit. Parcul freamătă de viaţă, de tinereţe şi e loc de sport şi promenadă pentru generaţii întregi. Bazinul acoperit al UBB e situat tot acolo.

Revolta unor intelectuali

Un cadru didactic şi un jurnalist, au făcut un apel pe reţeaua de socializare Facebook la adresa UBB de a reface vechea bisericuţă din Parcul „Iuliu Haţieganu”.

„În contextul renovării parcului sportiv Iuliu Hațieganu, alături de celelalte măsuri benefice realizate în vederea modernizării acestuia, considerăm că ar fi necesară și refacerea bisericii de odinioară. După cum se știe, în incinta acestui parc, construit între anii 1930 și 1932, la inițiativa ilustrului profesor și doctor Iuliu Hațieganu, a existat pentru o perioadă îndelungată și o biserică din lemn, realizată în stil maramureşan care a reprezentat un excelent loc de reculegere pentru multiple generaţii de studenţi și sportivi.Biserica a ars în 1982, iar din vechea structură mai poate fi văzut doar soclul.

Doctorul Hațieganu a considerat necesară existența acestui lăcaș de cult, pe care îl dorea o școală de exerciții spirituale menită să completeze formarea sportivă a studențimii clujene. Din aceste motive, considerăm benefică construirea unei biserici identice pe amplasamentul inițial.  Sperăm că acest demers se va bucura de susținerea cuvenită din partea factorilor de decizie și a comunității clujene”,  au scris în august 2014 cei doi intelectuali.

Bisericuta 3

Vechea bisericuta arsă

Inaugurare cu cor bisericesc

Vineri, 18 decembrie 2015, conducerea Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB)  a inaugurat bisericuţa refăcută! Au participat Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuţ, primarul Emil Boc, oficiali ai UBB, UMF, cadre didactice, sportivi, jurnalişti.

BISERICUTA

“Ne bucurăm că am putut reda Clujului acest lăcaş construit în parcul Haţiegani şi ars în condiţii dubioase, neelucidate. Au lucrat la el meşteri din Maramureş. E un spaţiu ecumenic, de reculegere pentru toţi cei care vin să îşi construiască educaţia fizică în parc. E un moment de mare bucurie pentru UBB”, a spus în faţa asistenţei rectorul Ioan Aurel Pop, istoric, academician.

“Felicit UBB pentru refacerea acestui monument, e important pentru studenţi şi arată deschiderea Clujului dar şi faptul că testamentul lui Haţieganu e menţinut viu de UBB”, a spus şi primarul Emil Boc.

BISERICTA 2

 

4 Comments
 1. […] Bisericuţa arsă în anul 1980 din parcul UBB a fost refăcută […]

  Reply
 2. iuliandamacus 19 decembrie 2015

  e un lucru deosebit. felicitari!

  Reply
 3. Coriolan Muresan 19 decembrie 2015

  Se uita ca Iuliu Hatieganu era greco-catolic? Se uita istoria acelei biserici? Care ecumenism cand sunt prezenti doar reprezentantii unui cult care nu are nici o legatura cu Iuliu Hatieganu?

  Reply
  • maria 17 februarie 2016

   Credinta e una si religia alta.E un loc de reculegere ce tot carcotim atata.Greco-catolici,romano-catolici,ortodocsi ,toti au ca si carte de temelie Biblia.Nu sunt unii mai presus ca si altii.Mandria bat-o norocul!!!!!!!!

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!