25 octombrie 2015

Filmul polonez “Cetăţeanul” a câştigat premiul Comedy Cluj 2015 !

By In A 7-a, Special
Juriul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj, ediţia 2015, a desemnat câştigătorii din acest an, după o competiţie diversă şi strânsă între opt filme.
Gala de premiere, prezentată de actriţele Andreea Vasile, Diana Cavallioti şi Iulia Verdeş, a avut loc sâmbătă seară la Cinematograful Florin Piersic,  unde regizorii şi actorii şi-au ridicat premiile în aplauzele publicului numeros.
Marele câştigător este filmul Obywatel/Cetăţeanul (Polonia), regizat de Jerzy Stuhr. 
DSC_1627

Jerzy Stuhr.

Juriul format din criticul de film Neil Young, criticul de film James B. Evans, actriţa Kate O’Toole, actorul Dorian Boguţă şi scenarista Allegra Huston a înmânat premii pentru categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu, Cea mai bună interpretare, Cel mai bun scurtmetraj independent şi Cel mai bun scurtmetraj studenţesc. Acestora li se alătură Premiul Publicului, stabilit în urma voturilor venite din partea spectatorilor.
Cel mai bun film din acest an la Comedy Cluj a fost desemnat Obywatel/Cetăţeanul, al regizorului polonez Jerzy Stuhr. Filmul a primit, de asemenea, premiul pentru cel mai bun scenariu. Este unul dintre cele mai bune filme ale celebrului actor şi regizor polonez Jerzy Sthur, nominalizat în categoria cel mai bun film la Tallinn Black Nights Film Festival.
“Sunt foarte fericit pentru acest premiu, deoarece acest film, din punct de vedere cinematografic este foarte important pentru generaţia mea din Polonia pentru că a trăit o viaţă foarte grea, dificilă, dar interesantă”, a spus Jerzy Sthur. 
Candelei Peña i-a revenit premiul pentru Cea mai bună actriţă pentru rolul din filmul spaniol Las ovejas no pierden el tren/O schimbare de linie. Premiul pentru Cel mai bun actor a mers către Zsolt Kovács pentru rolul interpretat în VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan/Din motive inexplicabile. Acelaşi film a fost răsplătit de asemenea cu Menţiunea specială a juriului.
La capitolul scurtmetraje independente, producţia franceză Who’s Up?/Cine urmează? a fost desemnată de juriu că fiind învingătoare. Cel mai bun scurtmetraj studenţesc este în acest an, la Comedy Cluj, filmul Chinese Treachery/Trădare în stil chinezesc. La categoria de scurtmetraje a fost acordată şi o menţiune specială filmului The Taste/Gustul.
Publicul şi-a desemnat şi el câştigătorul, iar producţia care a atins cele mai multe suflete este Böder Die Einsmakeit des Killers vor dem Schuss/Singurătatea unui asasin înainte să tragă, în regia belgianului Florian Mischa.
Premiul pentru întreagă activitate i-a fost dedicat în memoriam cunoscutului actor Peter O’Toole, iar fiica acestuia, Kate a acceptat cu onoare premiul.
kate
Filmele care s-au aflat în acest an în competiţie sunt Cei ce salvează lumea (r. Seng Tat Liew, 2014), Din motive inexplicabile (r. Gábor Reisz, 2014), Cerise (r. Jérôme Enrico, 2015), Cetăţeanul (r. Jerzy Stuhr, 2014), Escroc de meserie (r. Ben Chessell, 2015), O schimbare de linie (r. Álvaro Fernández Armero, 2014), Pentru ţară şi Regina (r. John Boorman, 2014) şi Otravă pentru şoareci (r. Konstantin Burov, 2014). Nu uităm de cele 20 de scurtmetraje provenite din 10 ţări: Franţa, Spania, Belgia, Marea Britanie, Rusia, Italia, Germania, Ungaria, Brazilia şi SUA.
DSC_1609
Comedy Cluj a avut loc în acest an între 16-25 octombrie, timp în care peste 200 de filme au fost proiectate, au avut loc workshopuri, ateliere şi piese de teatru. Astfel Clujul a devenit, timp de 10 zile, cel mai amuzant şi creativ loc, într-un festival care creşte de la an la an.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.