27 iulie 2016

Filmul despre caii sălbatici din Deltă, “Gone wild”, deschide proiecţiile DocuArt

By In A 7-a, Esenţial

Filmul documentar “Gone Wild”, în regia clujeanului Dan Curean, deschide programul “Proiecțiilor Docuart” la Cinema Dacia din Cluj-Napoca începând cu ziua de luni, 1 august, de la ora 19:00.

Producția lui Dan Curean, de la TVR Cluj, arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici. Viața lor tumultoasă este văzută prin ochii tânărului localnic Ivan, un băiat caracterizat în mod special prin conexiunea specială pe care o stabilește cu necuvântătoarele. În goana lor spre supraviețuire, caii sălbatici ajung să distrugă, însă, zone protejate ale Deltei, fapt ce determină apariția unor discuții aprinse între activiști și autoritățile locale care își doresc exterminarea animalelor.

ProiectiileDocuart-Cluj

Despre “Gone Wild”, apărut în anul 2012, regizorul spune: “Stările pe care le trăiești așteptând caii să apară ore în șir, în liniște, ascuns, să nu fii văzut, nu pot fi descrise în cuvinte. Asta am încercat în film, să provoc și spectatorului emoțiile și stările pe care le-am trăit și eu acolo în pustietatea grindului Letea”.

Cu privire la efectele acestui film, Dan Curean afirmă: “Scandalul provocat de încercarea de abatorizare a cailor a provocat o foarte puternică reacție a opiniei publice care a forțat cumva autoritățile să conștientizeze că acești cai există și că și ei sunt parte a vieții salbatice din Deltă, alături de celelalte vietăți sălbatice protejate. Filmul a avut un aport important la aflarea acestei povești fascinante atât de către cei în măsura să ia decizii, cât și de publicul larg. Cred că a contribuit cumva și la formarea și crearea unui nou brand al Deltei, cel al cailor sălbatici”. 

Evenimentul desfășurat la Cinema Dacia aparține asociației culturale Docuart, care are drept obiectiv promovarea filmului documentar exclusiv românesc. Proiectul debutează în acest an la Cluj-Napoca și aduce în serile de luni producții cinematografice autohtone. Această inițiativă Docuart încurajează consumul cât mai larg al acestui gen cinematografic și cultivarea culturii, lăsând cinefililor intrare liberă în cadrul evenimentului.

Proiecțiile Docuart reprezintă un eveniment realizat în parteneriat cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Radio Romania Cultural şi Cinema Dacia.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.