10 noiembrie 2016

Filme și discuții despre mediul înconjurător și criza deșeurilor la Cinema Dacia

By In Actualitate, Clio
Până acum am acumulat experiență de lucru în cartier, am ascultat nevoile locuitorilor, am identificat noi actori locali care doresc să continue activități în cartier, susține Asociația ColecticA.

În acest context, dorim să aplicăm metodologia folosită deja în zona La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur : prin dezbateri și diferite tipuri de consultări, identificăm probleme din cartier și aducem iar vecinii împreună să cautăm soluții în mod participativ.

Până acum am identificat problema lipsei spațiilor verzi, a unui centru comunitar și a lipsei de evenimente culturale în cartiere, în speță în Mănăștur. În ultimii ani am creat împreună cu locuitorii Zilele Mănășturului, numeroase ateliere pentru copii, părinți și bunici, Manhattanshtur – festival pentru liceeni, Open Stage Sessions prin care talentele mănășturene au fost încurajate să se exprime și multe alte evenimente comunitare. Toate acestea ne arată cât de mare este nevoia de spații comune, de locuri în care să respirăm aer proaspăt împreună cu cei dragi, dar și de cultură la noi în cartier. 


Dorim ca toate aceste cunoștințe și experiențe comune să le aducem în Cinema Dacia și să discutăm real cum fiecare din noi se poate implica activ în viața cartierului.

9a020c36-da22-4518-9d3c-d9aa7381aa59

Asociația Colectiv A vă propune o nouă serie de evenimente la Cinema Dacia: filme documentare însoțite de evenimente comunitare pe tema relației noastre cu orașul și mediul înconjurător!

Din dorința de a discuta teme arzătoare în orașele contemporane, vă prezentăm seria de documentare care invită la discuții privind probleme globale de ecologie, producția și consumul hranei, trafic versus zone verzi și alte subiecte ce țin de viitorul orașelor, comunităților, mediului înconjurător și …al Planetei.

Înainte de fiecare proiecție vom organiza ateliere creative pentru copii, părinți și bunici, degustări și demonstrații culinare și alte evenimente conexe în strânsă legătură cu temele abordate în filme pentru a ne simți împreună în Cinema Dacia ca într-un Centru Comunitar, acasă în … cartierul Mănăștur!

În a doua serie de evenimente, abordăm tema deșeurilor din perspectiva lipsei colectării selective și a reciclării în România, cu accent pe orașul Cluj. Ce putem face pentru a îmbunătăți situația colectării și reciclării? Cum putem interveni în favoarea colectorilor selectivi din Pata Rât și a oamenilor care locuiesc într-o zonă poluată, în preajma rampei de gunoi?

#2 Deșeuri & Comunități
11 noiembrie
>> Ateliere de reciclare și anti-discriminare pentru copii, părinți & bunici cu Asociația Firul Ariadnei, 15.00
>> Filme, 18.00

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
>> Pimp My Carroça/ Aranjează-mi Căruța, 15min.
“Pimp My Carroça” este un proiect dezvoltat inițial în São Paulo, Brazilia, care aduce vizibilitate reciclatorilor, colectorilor de deșeuri, transformându-le căruțele prin artă și ajutându-i la recuperarea încrederii lor în sine. Aceasta este o acțiune colaborativă care combină umorul și conștientizarea acestui subiect, folosind graffitti-ul drept un mijloc de interacțiune dintre colectori și societate.
Film subtitrat în Limba Română.
                

>> PATA RÂT – serie de filme
> Dreptate socială în Pata Cluj, 16min. (casele modulare și activismul civic anti-ghetoizare), film realizat prin cercetarea SPAREX, UBB.
> Dislocări – Rutele evacuărilor spre strada Cantonului, Cluj (1996-2016), Katalin – 16 min, Gelu – 17 min [DACA RAMANE NUMAI UNUL, ATUNCI SA FIE KATALIN], film realizat prin Campania Căși sociale acum!, Fundația Desire.
Oamenii care lucrează în beneficiul Clujului, 6 min (Colonia Dallas și rampa de deșeuri), film realizat prin campania Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie, Fundația Desire.
Cunoaște-i pe oamenii din Pata Rât, unde din peste 1.500 de persoane 42% au fost evacuați forțat de autorități! Cunoaște-i pe activiștii și cercetătorii care s-au solidarizat cu ei pentru dreptul la locuință adecvată și pentru drepturile muncitorilor de pe rampă.

> Prezentare Pata-Cluj
Pata-Cluj este un proiect de incluziune socială integrată al cărui scop este de a pregăti incluziunea socială a comunităților din Pata Rât și strada Cantonului. Viziunea noastră este, pe de o parte, să asistăm comunitățile din Pata Rât în dobândirea unei calități mai bune și a unui control mai bun asupra propriilor vieți, începând de la condițiile de trai, educație și ocupare, până la interacțiunile și colaborările cu autoritățile locale.

La proiecții vor fi prezenți membrii din Campania Căși Sociale ACUM – Fundația Desire și din proiectul Pata-Cluj.

Eveniment in cadrul proiectului “Cinema Dacia – Mănăștur Central”

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.