5 octombrie 2014

Festivalul Naţional de Literatură-FestLit Cluj şi-a deschis porţile. Manolescu l-a lăudat pe Boc

By In Carte

Prima ediţie a Festivalului Naţional de Literatură-Fest Lit Cluj 2014 aduce în perioada 5-7 octombrie 2014 nume importante de scriitori la Cluj-Napoca, dar nu numai. Festivalul aduce cu sine şi lansări de cărţi precum şi evenimente inedite.

Deschiderea oficială a avut loc astăzi la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca unde au fost prezenţi pe lângă scriitori de renume şi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc însoţit de soţia sa, dar şi Varujan Vosganian, Vasile Sebastian Dâncu şi nu în ultimul rând profesori universitari precum şi reprezentanţi ai unor edituri cunoscute.

 

Scriitorii vor împânzi şcolile şi facultăţile din municipiu

 

“Vă reamintesc că marţi dimineaţa va avea loc un eveniment foarte frumos, o sută de scriitori vor împânzi şcoli, lecee, colegii, biblioteci şi facultăţi când se vor întâlni cu tinerii cititori. Cred că acesta va fi punctul culminant al festivalului. Nu concurăm cu marile festivaluri care, se zvoneşte, au sume imense la dispoziţie. Suntem un festival mai modest, dar poate că mai optimist şi mai încrezător în ceea ce se poate face şi cu bani mai puţini”, a spus Irina Petraş, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.

 

“Nu cred că există astăzi, în România un oraş care să aibă o efervescenţă culturală mai mare decât la Cluj. Spun asta pentru că suntem un oraş care aspirăm la titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar ceea ce se întâmplă în aceste zile la Cluj cred că este un argument extraordinar în acest sens. Vreau să le mulţumesc tuturor, doamnei Petraş, domnului Manolescu pentru că au pus Clujul pe harta naţională şi internaţională a literaturii”, a spus la rândul său primarul Emil Boc,  asigurându-i de susţinerea administraţiei locale.

IBUN

Irina Petraş, preşedinte US Cluj şi Nicolae Manolescu, preşedinte US România, astăzi, la deschiderea FestLit-(c) clujulcultural.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moment inedit: cărţi prin oraş!

FestLit 2014 a debutat astăzi  cu o campanie căruia i-a făcut reclama Primarul Boc pe Facebook ! În Parcul Central şi în diferite locuri din centrul Clujului au fost distribuite cărţi cadou pentru amatorii de lectură, ca îndemn pentru lectură:

„Dacă vei găsi pe vreo bancă, în vreo cafenea ori pur şi simplu pe stradă un pachet ca cel din poză atunci nu-ţi fie teamă să-l deschizi! E pentru tine! Nu conţine nimic altceva decât CĂRŢI! Şi nu orice fel de cărţi, sunt chiar cărţile invitaţilor speciali ai Festivalul Naţional de Literatură FestLit”, anunţă pe contul său de Facebook Boc!

De la susţinerea financiară la politică nu e decât un pas

 

În discursul său, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, a făcut pasul către domeniul politic astfel că dacă la începutul cuvântului l-a sfătuit pe Remus Pricopie, ministrul edicaţiei să introducă  Limba Latină în şcoli ca şi disciplină obligatorie, ulterior acesta a ţinut să îl laude pe fostul Prim Ministru al României, Emil Boc pentru susţinerea oferită în vremea când conducea Guvernul.

 

“Prima dată când am cerut finanţare era pe vremea aceea Prim Ministru, domnul Emil Boc. A probat o finanţare generoasă pe care trebuie să recunosc că succesorul său, domnul Ponta a menţinut-o. Sigur, în aceste condiţii noi suntem recunoscători şi îndatoraţi guvernanţilor care s-au uitat şi către noi. Desigur noi avem nevoie de această subvenţie pe care dorim să o reluăm în fiecare an. Nu vă pot spune ce emoţii am avut după ce domnul Emil Boc n-a mai fost acolo, mă gândeam cine îmi va mai da acum banii. Până la urmă m-am dus, de data asta sigur, la Ponta şi i-am spus: “Atâta vă lăudaţi cu cultura încât acuma ar trebui să vă fie ruşine dacă nu ne daţi banii pe care ni i-a dat guvernul anterior”. Argumentul acesta un pic obraznic a avut efect. Nu e atât de uşor să mergi la un prim ministru să îi ceri bani. Banii aceştia nu vin decât pentru publicaţiile literare. Există în acest moment o lege pe ţeavă, o lege în Parlament care sper să treacă”, a povestit Nicolae Manolescu.

 

Artele plastice şi literatura merg mână-n mână

 

“Nu este doar un eveniment literar, este un eveniment de mare importanţă şi pentru noi ca gazde ale evenimentului, de data aceasta este o întâlnire aparte între literatură şi artele plastice în sensul că se completează reciproc. Poeziile pe care le vedeţi expuse în compania tablourilor din galeria naţională, nu sunt doar un comentariu al lucrărilor pe care le vedeţi, sunt lucrările în sine”, a spus reprezentantul Muzeului de Artă.

 

În continuarea evenimentului de deschidere al festivalului, mai mulţi invitaţi au citi câteva poezii. Primul care le-a citit celor prezenţi chiar de pe telefonul mobil, a fost Varujan Vosganian.

 

“Am visat întotdeauna să scriu poezie, dar mi-am dat seama că vreau mai mult decât să fiu poet, să fiu un fel de Nicolae Manolescu. Am vrut mereu să îl urmez şi până la 20 de ani credeam că nici n-ar trebui să-i lăsăm pe poeţi să umble pe stradă pentru că trebuie să ni-i închipuim prin poezia lor. Nu să-i vedem. În timp mi-am dat seama că poeţii pot fi chiar mai interesanţi decât poezia lor, câteodată şi mai adevăraţi decât poezia lor”, le-a mărturisit celor prezenţi sociologul Vasile Sebastian Dâncu.

Bun 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festivalul Naţional de Literatură, FestLit Cluj 2014 este iniţiat de Uniunea Scriitorilor din România şi organizat de Filiala Cluj a USR, evenimentul reuneşte în inima Transilvaniei reprezentanţi ai celor 20 de filiale ale Uniunii Scriitorilor. Timp de trei zile, Clujul va fi capitala scrisului românesc. Programul cuprinde Ronduri de gală ale scriitorilor, lecturi publice, dezbateri pe teme la ordinea zilei (anul acesta:Revistele literare de azi pentru mâine), un Desant scriitoricesc în facultăţi, colegii, licee, biblioteci, lansări de carte-maraton, recital poetic etc. Se va acorda Marele Premiu al Festivalului de către un juriu care alege câştigătorul dintre nominalizările deja anunţate de cele 20 de filiale ale USR.

 Program

Luni, 6 octombrie

ora 10 (în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai) Festivitatea de decernare a titlului de Doctor honoris causa al UBB scriitorului Antonio Lobo Antunes (Laudatio: Ruxandra Cesereanu)

– program alternativLa pas prin centrul vechi al Clujului. Ghid: Lukács Jószef (redactor la revista Apostrof)

ora 16: (în Aula Magna a UBB) COLOCVIUL NAŢIONALRevistele literare de azi pentru mâine. Moderator. Ruxandra Cesereanu.

 

Momente aniversareSteaua 65, ApostrofPoesis, Euphorion 25.

Dezbatere. Participă, alături de revistele „clujene” (Steaua, Tribuna, Apostrof, Echinox, Helikon, Mişcarea literară, Nord literar, Poesis, Caiete Silvane etc.), reprezentanţi ai celor mai importante reviste din ţară: România literară, Viaţa Românească, Ramuri, Luceafărul de dimineaţă, Convorbiri literare, Arca, Ateneu, Dacia literară, Orizont, Vatra, Familia, Discobolul, Euphorion, Argeş, Conta, Alpha, Ex Ponto, Observatorul cultural, Contemporanul, Cultura, Dilema veche, Vatra veche etc.

ora 16, (în Sala Popovici a Facultăţii de Litere): Întâlnire cu Gabriela Adameşteanu şi Florina Ilis (amfitrion Călin Teutişan).

 

DSCN4467

Scriitorul Gabriel Chifu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marţi, 7 octombrie

între orele 10 şi 12,30 – desant scriitoricesc/momente de literaturăla Facultatea de Litere (amfitrion: Corin Braga); Departamentul de Jurnalism al UBB (amfitrion: Elena Abrudan), Colegiile/Liceele Bariţiu, Bălcescu, Coşbuc, Eminescu, Avram Iancu, Racoviţă, Şincai, Seminarul Teologic Ortodox, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”

ora 14,30-17,30 – (în Piaţa Unirii), Scriitori pe scenă: lansări de carte – maraton pe scena Festivalului Internaţional de Carte Transilvania.

17,30 – 18,30 – Lansare de carte Răzvan Voncu (O istorie literară a vinului în România) cu degustare de vinuri şi Vernisajul Salonului de toamnă al scriitorilor plasticieni ai Filialei Cluj a USR (pavilion Piaţa Unirii)

ora 17 – Întâlnire cu Nicolae Manolescu la Colegiul studenţesc de performanţă academică (amfitrion Ilie Rad)

ora 18,30 – (Piaţa Unirii) decernarea Marelui Premiu al FestLit Cluj 2014 şi a Marelui Premiu al Festivalului Internaţional de Carte Transilvania

20-21,30 – Nocturna „Rostirea poetică” (Recital de închidere a Festivalului de Literatură pe scena Festivalului Internaţional de Carte Transilvania) şi/sau la Muzeul Etnografic al Transilvaniei)

1 Comment
  1. […] care s-au uitat şi către noi”. Recunoscător şi îndatorat, Nicolae Manolescu marca astfel debutul festivalului finanţat de instituţia condusă de soţul autoarei „remarcate” de USR. […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.