Festivalul Internaţional de Carte Transilvania s-a lansat oficial

Actualitate Carte

Festivalul Naţional de Literatură şi Festivalul Internaţional de Carte Transilvania  au fost lansate simultan, astăzi de către organizatorii de la Uniunea Scriitorilor respectiv Asociaţia Eikon şi Eikon Bookstage.

Cele două festivaluri au loc între 5-7 respectiv 7-12 octombrie.

Pe lângă cele două festivaluri, s-au mai perfectat parteneriate cu Transilvania Jazz Festival şi cu Festivalul Internaţional de Păpuşi Puck, iar evenimente din cadrul acestora au loc simultan cu cele din Festivalul Internaţional de Carte Transilvania.

Clujulcultural.ro a informat prompt despre noutatile si PROGRAMUL de la acest festival de carte aici si aici si aici

BUN Dancu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iată ce au declarat astăzi organizatorii:

Vasile George Dâncu, Asociaţia Eikon, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania.

„Avem de anunţat două festivaluri, Festivalul International de Carte Transilvania (FICT), care este la adoua editie si Festivalul National de Literatura Cluj (Fest Lit Cluj), la prima ediţie. Noi ne-am dorit anul trecut sa facem un festival pe masura Clujului universitar, cultural si academic si am reuşit. Pentru acest an, ne-am propus sa îi dăm o dimensiune internaţională şi îi vom avea la Cluj pe Antonio Lobo Antunes, pe Jean Poncet, poetul care a tradus opera lui Lucian Blaga în franceză, pe Hanne Orstavik, cea mai importantă scriitoare norvegiană a momentului, pe Emil Chendea, cel mai mare grafician de carte din România comunistă şi pe academicianul Vasile Tărâţeanu din Cernăuţi. Mă bucur şi de acest festival nou: avem la Cluj Septemberfest, Octoberfest, iata că vine şi fratele nostru mai mic, Fest Lit Cluj. Am gândit cu inima acest parteneriat, o împletire a acestor două festivaluri”, a explicat Vasile George Dâncu.

Irina Petraş, preşedinte Uniunea Scriitorilor, organizator FestLit

„E prima ediţie, a Festivalului National de Literatura la Cluj,  e un moment important pentru scriitori. Eu in forul meu interior nu cred că sunt foarte utile festivalurile pentru ca nu rezolva problemele interioare ale breslei. Totusi cred că ajută la comunicare, să fie mai deschisă, se mai văd oamenii, mai discută despre starea literaturii. Vom avea un desant in UBB si 14 licee, vom da un Mare Premiu, vom face lansari de carte cu degustări de vinuri si multe altele. Ma bucura parteneriatul cu FICT”.

Corin Braga, decan Facultatea de Litere, UBB:

„Aducem cu aceste festivaluri Clujul in rândul primelor oraşe culturale din România. Sperăm să creăm o tradiţie a aducerii şi omagierii la Cluj a  unor mari scriitori. Ne gândim la un italian şi la un japonez pe viitor, dar nu putem da încă nume. E pentru noi onorant că vine un posibil premiant Nobel, Antonio Lobo Antunes, la Cluj. In 6 octombrie stim dacă intra pe lista scurta si in 10 daca a luat Nobelul. Din ce stim noi e deja pe lista scurta. Vom face o intalnire cu presa, cu publicul, dialog Antunes-Dinu Flămând în fata studenţilor aşa cum am făcut cu Liiceanu-Llosa anul trecut şi facultatea a fost neincapatoare, a trebuit sa punem plasme in curte! Clujul trebuie să devină mai puternic ca Iaşiul, noi când ne pornim , ardelenii,  ne pornim serios”

Gabriel Bota, director artistic Festivalul International de Carte Cluj, a explicat legătura cu celelalte două festivaluri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *