Teatrul Naţional Cluj-Napoca (TNC)  încheie stagiunea în stil mare. Pe 20 iulie, de la ora 19.00,  este programată premiera piesei MEIN KAMPF de George Tabori, pe o traducere a lui Alexandru Al. Şahighian. Regia aparţine cunoscutului regizor Alexandru Dabija.

Nu este vorba cum s-ar putea crede, de un elogiu adus nazismului, din contră, este o farsa antinazistă pe care a regizat-o George Tabori pentru prima oară, la Viena, în anul 1987. Prin teatrul său, Tabori a căutat să încurajeze publicul să râdă de monştrii şi ucigaşii de pe scenă.

MEIN KAMPF este un exorcism, un uriaş hohot de râs, un cântec de libertate în care autorul, victimă a terorii naziste, tratează oroarea într-o manieră neaşteptată. Shlomo Herzl, un evreu bătrân vânzător de cărţi, primeşte în azilul său de noapte un tânăr lipsit de talent, sosit la Viena pentru a studia la Academia de Arte Frumoase. Tânărul este numit Hitler, personaj egocentric şi frust, paranoic şi vanitos, un nazist în devenire. Shlomo ar fi putut să perceapă pericolul care se apropia, dar el nu vede în tânărul Hitler decât un obişnuit semen al lui, explică organizatorii pe siteul oficial al TNC.

Hitler este jucat de Sorin Leoveanu, proaspăt adus la TNC în această stagiune de directorul TNC, Mihai Măniuţiu.

Din distribuţie fac parte cei mai cunoscuţi actori ai TNC: Ionuţ Caras, Cristian Grosu, Radu Lărgeanu, Cătălin Herlo, Silvius Iorga
Matei Rotaru,  Angelica Nicoară,  Romina Merei,  Patricia Brad,  Anca Hanu, Ramona Dumitrean, Cristian Rigman,  Alexandra Tarce.

Scenografia aparţinei cunoscutei Carmencita Brojboiu, dramaturgia lui Cătălin Ştefănescu, muzica e realizată de Ada Milea, Anca Hanu.

Preţul biletelor este de 40 lei, 30 lei, 25 lei, 15 lei, 10 lei (în funcţie de locul din sala de spectacol); 7,5 lei – reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Mein Kampf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Ziua măcelului” încheie stagiunea

Stagiunea  la TNC se încheie cu premiera spectacolului ”Zeul măcelului” de Yasmina Reza, în regia lui Cristian Hadji-Cualea. Premiera va avea loc în 24 iulie, ora 19.

Zeul măcelului / Le Dieu du carnage a fost scrisă în 2006. Jurgen Gösch a pus-o în scenă la Schauspielhaus din Zürich, apoi piesa a fost regizată de însăşi autoarea la Teatrul Antoine, din Paris, avându-i în distribuţie pe: Isabelle Huppert, André Marcon, Valérie Bonneton şi Éric Elmosnino. Filmul lui Roman Polanski, Carnage, al cărui scenariu l-a făcut scriitoarea şi pentru care a primit premiul pentru cea mai bună adaptare la Festivalul de la Cannes din 2011, a făcut-o faimoasă. Filmul s-a bucurat de o distribuţie prestigioasă: Jodie Foster, Kate Winslet, John C. Reilly şi Christoph Waltz. Pentru piesele sale, scriitoarea a fost recompensată cu prestigioasele premii Laurence Olivier Award (Marea Britanie) şi Tony Award (SUA).

În salonul familiei Houllié, înţesat de cărţi, având pe pereţi fotografii dintr-un ţinut african aflat în război, soseşte familia Reille, invitată la o discuţie în urma unui incident anodin: Ferdinand, odrasla familie Reille, îl lăsase fără dinţii din faţă pe Bruno, băiatul familiei Houllié. Debutul întrevederii are loc în parametri civilizaţi, sub semnul convenţiei sociale, ca apoi totul să degenereze într-o confruntare frenetică a celor două cupluri, de un comic muşcător, din care ies la suprafaţă toate frustările vieţii de cuplu. Spectacolul este regizat de Cristian Hadji-Culea, avându-i ca protagonişti pe Irina Wintze – Véronique Houllié, Marian Râlea – Michel Houllié, Diana Buluga – Anette Reille şi Miron Maxim – Alain Reille.

 

Preţul biletelor:

40 lei, 30 lei, 25 lei, 15 lei, 10 lei (în funcţie de locul din sala de spectacol);
7,5 lei – reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.