5 septembrie 2013

Fără bani de la Primărie, “Interferenţe” spune adio Europei

By In Esenţial

Festivalul de Teatru Internaţional “InterferenţeCluj, unul din festivalurile apreciate în Uniunea Internaţională a Teatrelor este în pericol de a nu se desfăşura. Asta dacă autorităţile locale nu vor sprijini financiar în 2014 acest festival important pentru Cluj. Festivalul este organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj (TMS).

Directorul TMS, regizorul Tompa Gabor,a tras astăzi un semnal de alarmă, cu ocazia prezentării noii stagiuni la instituţia pe care o conduce. Principala problemă este modul de invitare a teatrelor din Europa, care se face din timp, lucru în contradicţie cu finanţările româneşti care obligă operatorii culturali să se mobilizeze pe…ultima sută de metri.

“Deja am început să gândim ediţia din 2014, însă avem emoţii, anul acesta au fost tăiate bugetele multor festivaluri care nu au mai putut avea loc. Noi sperăm la ajutor de la Ministerul Culturii şi mai ales de la autorităţile din Cluj,  în contextul Capitalei Culturale Europene pe care o dorim la Cluj în 2021. Festivalul Interferenţe este unul care contează în acest context mult”, a declarat regizorul Tompa Gabor.

Tompa Gabor

Directorul Teatrului Maghiar, Tompa Gabor, a cerut sprijinul financiar al administraţiei locale pentru festivalul internaţional “Interferenţe” – (c) clujulcultural.ro

Bugetul festivalului:  475.000 de euro. 

“Ne este foarte greu, 90% din invitaţi sunt trupe de teatru cunoscute care au un program bogat şi pe care nu le putem invita cu 2-3 luni înaintea festivalului, când primim noi banii de la finanţatori. Anul trecut am fost chiar pe muchie de cuţit, cu două luni înainte de începerea spectacolelor nu aveam banii. Festivalul din 2014 depinde de mai mult sprijin de la autorităţi. Bugetul este mult sub alte evenimente de aceasta dimensiune. Nu avem de gând să ne extindem, să cheltuim mai mult, totul e stabil”, a adăugat directorul Tompa Gabor.

Festivalul a avut prima ediţie în 2007 iar a doua în 2010. Anul trecut clujenii au putut să vizioneze piese de teatru şi concerte de jazz de calitate. Următoarea ediţie e programată pentru 2014 dacă TMS reuşeşte să facă rost de buget.

Ediţia precendentă a fost organizată în condiţii dramatice, cu directoratul operei făcând repetate apeluri publice la adersa Primăriei care a alocat doar 55.000 de euro. Totalul necesar se cifra la 400.000 de euro. Restul banilor au fost obţinuţi prin relaţii personale ale directorului Tompa Gabor şi prin eforturile echipei de la Teatrul Maghiar de Stat.

“Suntem finanţaţi în întregime de Ministerul Culturii. Pentru noi orice finanţare, că e AFCN, unde noi scriem proiectele, sau de la Primărie ori Consiliul Judeţean este cel puţin binevenită. Dar în esenţă bugetul e alocat de Ministerul Culturii pentru Teatrul Maghiar de Stat Cluj” a mai precizat Tompa Gabor.