11 februarie 2020

Expoziție spectaculoasă de acțiuni bancare la BCU Cluj

By In Vizual

Expoziția „Acțiuni și înscrisuri bancare din Transilvania (1880-1940) și lansarea de carte „Societăți pe acțiuni românești în Austro-Ungaria”. Autori Alois Weil, Gabriel Căsap, Ion Chirescu au avut loc ieri la BCU, de la ora 13,00, la Sala “I. Mușlea”.

Au vorbit Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop, Ion Chirescu, Alois Weil.

A prezentat Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan, CS II Dr. Marin Balog.


Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a spus că la Cluj, în ultimile decenii temele de istorie economică au cam fost lăsate deoparte de cercetători, deşi în arhive sunt foarte multe documente cu mărturii despre evoluţiile economice.

“Temele de istorie economică, deşi arhivele noastre gem de mărturii despre economie, au fost lăsate deoparte. Mă bucur că această tradiţie continuă şi că viaţa economică a comunităţilor, în cazul nostru viaţa economică de pe teritoriul de azi al României, este scoasă la lumină. Al doilea lucru este că evoluţia capitalismului în spaţiul românesc are falii şi cercetarea istoriei transilvănene, din cadrul Imperiului habsburgic, când Transilvania făcea parte din Imperiul habsburgic şi apoi din Imperiul austro-ungar, oferă date şi mai numeroase, care rămân necercetate din cauza unor prejudecăţi. Autorii care s-au aplecat asupra acestor lucrări care privesc băncile, bancnotele, monedele, circulaţia banilor şi societăţile pe acţiuni, acţiunile bancare, biletele de valoare, toate acestea trebuie cunoscute, pentru că se vorbeşte de nevoia unei educaţii financiare astăzi, pentru a ne pregăti pentru viitor. Sigur, lucrurile nu mai sunt ca atunci, dar e important să ştim rădăcinile”, a spus Ioan Aurel Pop.

Alois Weil a donat BCU Cluj circa 300 de acţiuni vechi, care au fost prezentate în expoziţie.

“Donaţia e de 300 de piese, e primul pas. Ulterior o să continuăm cu donaţiile. Premieră e faptul că e o expoziţie într-un mediu universitar, se adresează profesorilor şi studenţilor. Cea mai veche acţiune e de prin 1820”, a spus Alois Weil.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!