13 septembrie 2013

Expoziţie la 100 de ani de la turnarea primului film la Cluj

By In A 7-a, Actualitate

Asociaţia Shift Cluj va organiza o expoziţie interactivă despre primul  film turnat vreodată în Cluj-Napoca, Acesta a fost produs în 1914 de către maghiarul  Janovics Jeno. Acesta era atunci directorul Teatrului Maghiar Cluj.

Filmul s-a intitulat „Sárga Csiko” şi a fost realizat în colaborare cu celebrele studiouri Pathé din Paris. Pelicula a apărut în 137 de exemplare şi a fost distribuită în toată lumea.

Asociaţia Shift Cluj informează că Janovics a înfiinţat case şi studiouri de producţie şi a  invitat  cameramani şi tineri regizori ca să creeze la Cluj. Până în 1920, la Cluj au fost realizate circa 70 de filme, produse de către Janovics Jenő şi echipa sa. La Cluj a participat, ca tînăr regizor celebru Michael Curtiz, care a regizat cunoscutul film  „Casablanca”.

afis

Afişul primul film produs la Cluj, 1904 ! – (c) Asociaţia Shift

Expoziţia dedicată regizorului va fi deschisă în perioada 24 octombrie – 3 noiembrie la Muzeului de Artă din Cluj. Asociaţia Shift întenţionează să organizeze în perioada 24-27 octombrie  proiecţii de film cu cele patru filme care au supravieţui, la cinema Arta.

Cei care doresc să sprijine financiar asociaţia o pot face aici

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.