EXPOZIȚIE. Istoriile Clujului, sau de la florinul lui Matia, la strămoșul Untold-ului

Special Vizual

Care a fost primul festival muzical al Clujului, cum își încheiau unii dintre primii locuitori ai acestei zone veșmintele, cum arăta o monedă emisă de regele Matia sunt câteva dintre întrebările care își află răspunsul în expoziția Istoriile Clujului deschisă recent la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

„Clujul nu are o singură istorie, ci mai multe” e teaser-ul folosit de organizatori, însă nu vă așteptați ca răspunsul să îl dea variantele cu accente săsești, maghiare, sau românești ale istoriei locale.

Istoriile Clujului, vernisată recent la etajul 1 al clădirii de pe strada Constantin Daicoviciu și-a propus în schimb altceva: să reunească o sumedenie de obiecte (pietre, monede, medalii, chei ale orașului, vase și alte obiecte ceramice sau de porțelan)  documente, fotografii, din patrimoniul Muzeului, care ilustrează istorii ale locului și oamenilor care l-au populat de aproape 2.000 de ani încoace.

Firul istoriei “curge” în cele cinci săli ale expoziției de la epoca romană până înspre zilele noastre, însă nu vom urma neapărat cronologia evenimentelor în articolul de față.

 

Trebuie precizat că, spre deosebire de cărțile sau tururile ghidate de popularizare a poveștilor orașului, care “croșetează” mai dezinvolt informația factuală cu povestea și legenda urbană, expoziția Muzeului ține mereu aproape de susținerea celor descrise cu documente și informații documentate, dar mai ales descoperiri arheologice.

Istoriile Clujului este curatoriată de Cristian Roman și Ana-Maria Gruia, dar așa cum au arătat și cei doi, înglobează de fapt munca unei mari părți a specialiștilor din muzeu: “Am sondat interesul publicului și am văzut că există un interes deosebit pentru istoria locului, a Clujului, astfel că ne-am străduit să realizăm și să prezentăm această expoziție”, a spus directorul adjunct George Cupcea.

Fiecare exponat e numeroatat și descris pe scurt, narațiunea fiind întreținută de planșe de mari dimensiuni presărate în toată expoziția.

Oferă-i imaginației un strop de răbdare pentru citit și atenție la exponate și povestea se va țese de la sine.

Florinul de aur al lui Matia

Nu cele mai impunătoare obiecte expuse sunt neapărat și cele mai încărcate de valoare simbolică, sau istorică, deși pe acest tărâm topurile nu sunt neapărat un instrument de lucru.

În fața uneia din vitrinele cu obiecte de monetărie și cu medalii, mâna curatorului Cristian Roman se îndreaptă spre cea mai mică dintre monedele expuse: minusculul obiect, asemănător monedei de 5 bani din prezent ca dimensiune, are mai bine de 500 de ani vechime însă doar forma poartă o ușoară patină a timpului. Asta pentru că e confecționată din aur. Vorbim de un florin emis de faimosul rege al Ungariei, Matia, De altfel, regelui născut la Cluj îi este dedicată o planșă întreagă în prima sală a expozției, iar numele său răzbate și în alte istorii descrise în expoziție.

Înainte cu mult de… Untold

Vecine cu moneda de aur emisă de regele Matia se află 2 medalii cu o importanță simbolică deosebită pentru istoria culturală a urbei. Mai întâi, o medalie de participare la primul festival muzical din Cluj, dar și din Ungaria (în care Clujul a fost încorporat după fondarea Imperiului Austro-Ungar), în 1874.

Din anumite puncte de vedere evenimentul seamănă izbitor cu ceea ce înseamnă astăzi un festival muzical de Cluj, precum Untold, după cum consimte, amuzată și una din specialistele Muzeului, care au contribuit la documentarea expoziției.

Evenimentul a ținut cinci zile, în Parcul Central iar line-up-ul a inclus sute de artiști și amatori din toată Ungaria. Programul muzical, instrumental și coral, a fost completat de un concurs de tir, dar și de un concert festival la teatru.

“La final a fost inclusiv un foc de artificii”, întărește analogia muzeograful. Poate festivalul de secol XIX nu o fi fost la fel de zgomotos: “Ba se pare că și atunci au fost persoane deranjate de zgomotul și agitația create”, continuă muzeograful. Ce mai la deal, la vale? Păstrând proporțiile în privința numărului populației de atunci și al mobilității mai dificile, festivalul de acum aproape 150 de ani își poate revendica oricând titlul de prim strămoș al oricărui tip de festival  muzical din oraș.

Cealaltă medalie amintită, este una din 1871, de la semicentenarul primului teatru cu sediu propriu din oraș, deschis în 1821 pe locul actualului Colegiu Academic al UBB de pe strada Mihail Kogălniceanu.

Nasturii” romanilor

Opțiunile pentru încheierea unei haine sunt astăzi extrem de variate, dar în lumea antică variantele erau limitate. Nu existau fermoare sau “arici”, astfel că inclusiv în așezarea urbană romană existentă între secolele II și III în zona Clujului locuitorii utilizau obiecte ornamentale asemănătoare unor agrafe, cunoscute drept fibule.

Detalii despre “nasturii” antici sunt expuse de asemenea pe una din planșele de mari dimensiuni ale expoziției. Așezarea romană Napoca este de altfel documentată și prezentată și ea chiar la intrarea în expoziție.

Sabia călăului și alte cele

Dintre exponatele care ilustrează “Istoriile Clujului” nu lipsesc nici elementele mainstream, precum sabia călăului. Obiectul funest altădată, devenit vestigiu astăzi, a fost expusă de-a lungul timpului și cu ocazia altor expoziții tematice, chiar și în alte spații decât cele ale Muzeului.

“Suntem printre puținele orașe din țară unde se mai păstrează un astfel de obiect”, spune curatorul Cristian Roman. Exponatul tronează dedesubtul unei planșe unde sunt descrise execuțiile publice din Clujul medieval, macabre și acestea astăzi, dar care, dincolo de oripilarea pe care o puteau stârni și în epocă, reprezentau și… spectacole publice.

Mai multe tipuri de chei ale orașului, simbolice, dar și care erau utilizate efectiv, precum cele ale unei porți de pod vor atrage și ele cu siguranță privirile, mai ales că sunt amplasate în prima sală. Și în acest caz, nu neapărat cel mai mare dintre exponate și cel mai important istoric…

Cea mai cunoscută imagine de epocă a Clujului, înfățișată de gravura lui Joris Hoefnagel din 1617 nu avea cum să lipsească din peisaj.

Made in Cluj

Un sector definitoriu pentru identitatea locală a evenimentului este Făcut în Cluj, unde vasele ceramice de o deosebită valoare istorică, potrivit curatorilor, dar și porțelanurile, sunt completate de planșe dedicate istoriei breselelor medievale respectiv fabricilor din secolele XIX – XX.

Hostezenii, celebrii grădinari și zarzavagii ai Clujului de secol XIX-XX, dar a căror prezență în oraș e mult mai veche, sunt și ei reprezentați pe unul din panourile de la “Made in Cluj”.

Între viață și moarte

Din expoziție nu puteau lipsi nici descrieri ale episodelor mai puțin fericite cu care s-a confruntat periodic orașul, mai exact incendiile, dar mai ales epidemiile, în special de ciumă – cea de-a doua dintre ele a dus la înființarea actualului cimitir Hazjongard la final de secol XVI.

Sala unde sunt descrise episoadele respective este înveselită însă de un spațiu ce descriu cutume ale vieții cotidiene ale clujenilor, vestimentația fiind ilustrată de o rochie de gală numai bună de pozat de un aparat de epocă, însoțit de câteva exemplare foto. În 1853 fotograful Veress Ferenc deschidea la Cluj primul atelier de fotografie din oraș.

Expoziție interactivă

Echipa Muzeului de Istroie a Transilvaniei din Cluj și-a propus încă de la început ca “Istoriile Clujului” să aibă și un caracter dinamic, astfel că în expoziție pot fi urmărite și reconstituiri foto-video ale unor obiective istorice care astăzi nu mai există în oraș. Turnul prafului de pușcă e doar un exemplu.

La final, vizitatorii se întorc de unde au plecat și sunt îndemnați să își lase impresiile sau chiar să relateze o poveste apreciată de ei, pe panoul descris de fotografia de Cluj medieval și genericul ce dă și titlul evenimentului: Istoriile Clujului.

Expoziția poate fi vizitată zilnic, cu excepția zilei de luni și va fi deschisă până în toamna anului viitor. În acest timp, în funcție și de restricțiile impuse sau ridicate în pandemie, vor avea loc sub aceeași umbrelă a Istoriilor clujului diverse evenimente tematice.

Curatorii Cristian Roman si Ana Maria-Gruia de la MNIT

Vizitatorii își pot procura, gratuit, în expoziție mici broșuri care prezintă evoluția cronologică a Clujului, de la epoca romană până în 2015 când orașul e capitală europeană a tineretului și „începe Untold, cel mai mare festival de muzică electronică din România”

Text Ovidiu Cornea

Photo: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT)


 

1 thought on “EXPOZIȚIE. Istoriile Clujului, sau de la florinul lui Matia, la strămoșul Untold-ului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *