24 iulie 2013

Expoziţie inedită de benzi desenate la Cărtureşti

By In Actualitate, Vizual

Librăria Cărtureşti din Iulius Mall va găzdui  timp de șase săptămâni, lucrările Ilenei Surducan, unul din  cei mai valoroși desenatori și autori de benzi desenate din România. Vernisajul expoziţiei  de benzi desenate “Fără cuvinte” va avea loc joi, 25 iulie, de la ora 19,00, la sediul libăriei. Desenele vor putea fi admirate până în 5 septembrie.

“A citi – nu literele, ci imaginile. A călători stând pe loc. A porni într-o aventură de unul singur, înarmat doar cu imaginaţie. Asta este definiţia, darul şi provocarea benzii desenate fără cuvinte. Fiindcă firul narativ se ţese atât din succesiunea de imagini oferită de artist, cât şi de golurile dintre cadre, momentele lipsă pe care fiecare le umple, spunându-şi singur povestea. Dacă totul merge bine, privitorul-cititor va înţelege mesajul povestitorului-desenator. Dar, mai ales, se va amuza, se va bucura, va petrece un moment plăcut şi poate chiar se va regăsi pe sine într-o lume inedită, care nu explică, ci evocă. În tăcerea benzilor desenate fără cuvinte, culorile şi liniile devin sunete, mirosuri, senzaţii, sentimente. Expoziţia Fără cuvinte… prezintă o serie de benzi desenate fără text, realizate în 2013 pentru revista Big Issue Taiwan, dorind să ilustreze diversitatea universului BD, al cărui spectru se întinde de la comercial la artistic, de la acţiune la poezie. Este prima dată când lucrările sunt înfăţişate în mod direct publicului clujean.”, susţine desenatoarea Ileana Surducan.

Aceasta s-a născut  în 1987 la Cluj, unde a terminat în 2011 Universitatea de Artă şi Design (M.A., Ceramică). A publicat până acum două albume de bandă desenată (Eduardo le renardeau şi Le Cirque – Journal d’un dompteur de chaises, Editura Makaka), a colaborat la antologii de bandă desenată românească şi este redactor al  revistei Glorioasa Fanzină.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!