28 octombrie 2013

Expoziţie eveniment despre iluminat la Muzeul Etnografic

By In Actualitate, Vizual

O expoziţie eveniment va avea loc la  Muzeul Etnografic al Transilvaniei joi, 31 octombrie, de la ora 17.00. Intitulată “LVMEN EST OMEN – Arta, istoria și spiritualitatea iluminatului artificial”, aceasta oferă o viziune inovatoare asupra istoriei iluminatului, din antichitate până în epoca modernă. Vernisajul cuprinde şi un concert de muzică veche transilvăneană susținut de Ansamblul Flauto Dolce din Cluj (conducerea artistică: Zoltán Májo, solistă: soprana Mihaela Maxim).

Expoziția, realizată sub înaltul patronaj al Ambasadei Elveției în România și sub girul științific al Universității Babeș-Bolyai și al Academiei Române, Filiala Cluj, este coordonată de unul dintre cei mai importanți specialiști europeni în domeniul istoriei iluminatului, dr. Laurent Chrzanovski (Geneva).

Interactivitatea multimedia a expoziţiei a devenit posibilă datorită Swiss Webacademy (Sibiu), în timp ce efectele luminoase sunt asigurate cu sprijinul Club Midi (Cluj-Napoca).

Proiectul beneficiază, de asemenea, de sprijinul generos al Swiss Sponsors’ Fund (Bucureşti) şi Phoenix Ancient Art (Geneva-New York).

LVMEN EST OMEN - o expozitie cu realitate adaugata (1)

Catalogul expoziției, prefațat de E.S. Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul Elveției în România, și de Acad. Ioan-Aurel Pop, Rectorul UBB, care prezintă, în 330 de pagini, istoria ilustrată a iluminatului, este un adevărat album de tip pop-up book, primul din România care folosește cele mai noi tehnologii de realitate adăugată.

Cu ajutorul unei tablete sau a unui smartphone, fotografiile se vor transforma în secvențe filmate, ilustrând, prin intermediul imaginilor realizate de operatorul Claudiu Moisescu, modul de funcționare al celor mai reprezentative obiecte și instalații de iluminat.

Expoziția reunește peste 300 de obiecte de excepție, prea puțin cunoscute publicului larg, provenind din colecțiile muzeelor și ale colecționarilor privați, care ilustrează istoria și tipologia iluminatului artificial.

Nu întâmplător, expoziția va fi deschisă în preziua „Luminației”, una dintre cele mai spectaculoase sărbători central-europene dedicate Luminii, celebrată în numeroase localități din spațiul transilvănean.

Amnare din colectiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei

 Expoziția este realizată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca, cu colaborarea Muzeului de Artă şi Istorie GenevaMuzeului de Etnografie din Geneva și Muzeului Orașului Nisa, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român (Bucureşti)Complexul Muzeal Național ASTRA (Sibiu)Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea)Muzeul Naţional Brukenthal (Sibiu)Muzeul Civilizaţiei Dace şi Romane (Deva) și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), și, de asemenea, cu sprijinul Institutului Național al PatrimoniuluiInstitutului de Studii Sud-Est Europene și Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj

Expoziția va fi deschisă la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, în perioada 1 noiembrie 2013 – 31 ianuarie 2014.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.