4 februarie 2015

EXPOZIŢIE ATRACTIVĂ. Ministrul Culturii a inaugurat expoziţia “Aurul şi argintul antic al României”

By In Esenţial, Vizual

Expoziţie spectaculoasă la Muzeul de Artă Cluj, una din cele mai de impact expoziţii pe vcare instituţia o găzduieşte în ultima perioadă.

Însuşi ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, a venit la Cluj la vernisajul expoziţiei “Aurul şi argintul antic al României”! El a fost însoţit de directorul Muzeului de Istorie a României, de curatorul expoziţiei, Rodica Oanță-Marghitu şi de directorii Muzeului de Artă, Lucian Nastasă şi  Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Carmen Ciongradi.

1004 piese din 31 de muzee sunt expuse la Cluj-Napoca, într-o expoziţie atractivă. A fost înghesuială astăzi la Muzeul de Artă Cluj, pentru că mulţi clujeni au venit să vadă comorile expuse.

Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” va fi deschisă publicului până în data de 22 martie 2015 şi va putea fi vizitată de luni până duminică inclusiv, între orele 10:00-19:00, cu ultima intrare la ora 18:15.

În filmarea de mai jos vă oferim ce a spus despre expoziţie Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director General al MNIR.

Iniţiativa demarării acestui proiect muzeografic de anvergură naţională, organizat sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii, unul dintre cele mai complexe demersuri de acest fel realizate la noi în ultimul sfert de veac, a aparţinut Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti, la materializarea sa aducându-şi o substanţială contribuţie 31 de muzee de arheologie şi istorie din ţară.

Pornind de la o selecţie de 1004 piese arheologice din metale preţioase de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică, care sunt adevărate „perle ale Coroanei” patrimoniului cultural naţional al României, expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” propune o impresionantă incursiune istorică, ce acoperă o perioadă de peste 6000 de ani, situată între Eneolitic şi Antichitatea Târzie, din mileniul al V-lea a.Chr. până în secolul al VII-lea p.Chr.

 Dincolo de etalarea unei diversităţi cuprinzătoare, podoabele, accesoriile vestimentare, armamentul de paradă, vesela de ceremonie sau monedele aflate în expunere se remarcă, în mod excepţional, prin raritatea înregistrată pe teritoriului ţării noastre sau al regiunii sud-est europene, multe dintre ele fiind unicate la nivel mondial. O parte însemnată a acestor capodopere majore ale orfevrăriei pre- şi protoistorice sau de epocă clasică, toate descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României, compune astăzi renumitul ansamblu al artefactelor expoziţiei permanente „Tezaur Istoric” din cadrul MNIR din Bucureşti: brăţările regale polispiralice de aur de la Sarmizegetusa Regia, Tezaurul de la Pietroasa (com. Pietroasele, jud. Buzău), binecunoscut publicului sub numele de „Cloşca cu puii de aur”, ansamblurile princiare getice de la Agighiol (jud. Tulcea) şi Peretu (jud. Teleorman) sau piese ale unor vestite complexe ale evului mediu timpuriu găsite în imediata apropiere a Clujului, inventarele princiare de la Apahida sau tezaurul de la Cluj-Someşeni.  Gravitând în jurul sensurilor de insignă, însemn de prestigiu, sacralitate, bogăţie sau, pur şi simplu, podoabă, conceptul tematic al expoziţiei urmăreşte să ilustreze multitudinea de faţete pe care le-au dobândit metalele nobile, cărora, pe lângă bogăţia formală şi rafinamentul ornamentaţiei, li s-a conferit un rol activ în definirea, sublinierea şi reproducerea identităţilor de gen, vârstă şi statul social, în afirmarea unor credinţe religioase.

Desfăşurarea cronologică a celor şase secţiuni care structurează circuitul expoziţional, şi anume „Eneolitic”, „Epoca bronzului şi prima epocă a fierului”, „Cultura getică preclasică”, „Cultura geto-dacică clasică”, „Perioada romană”, „Antichitatea târzie şi Evul mediu timpuriu”, este mult îmbogăţită prin prezenţa textelor şi a ilustraţiei panourilor explicative, care caută să retraseze reperele „biografice” esenţiale ale pieselor antice expuse. De la încadrarea în epocă şi prezentarea condiţiilor de descoperire, discursul curatorial migrează semnificativ spre evidenţierea ingeniozităţii tehnologice şi a forţei creatoare a străvechilor orfevrii, cu conturarea mediului favorizant, a rolului funcţional sau a dimensiunii pur simbolice şi estetice cu care au fost investite toate aceste obiecte, reale puncte de referinţă în arta metalului preţios.

DSC_0049

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) figurează în expunere cu 61 de obiecte arheologice de o valoare inestimabilă, care recompun succint, dar sugestiv, un generos palier cronologic, cuprins între perioada mijlocie a epocii bronzului şi antichitatea târzie sau evul mediu timpuriu. Tezaurele dacice din argint de la Sărmăşag (jud. Sălaj) şi Cojocna (jud. Cluj) sau splendidul inventar funerar al unei „prinţese” gepide descoperit în anul 2007, cu ocazia construirii ansamblului comercial Polus-Center din comuna Floreşti (jud. Cluj), se numără printre cele mai semnificative exponate provenite din colecţiile acestui muzeu.

Bilete

Preţul standard al unui bilet de intrare este de 20 RON, la care se acordă reduceri, după cum urmează:

 • grupuri de minimum 5 persoane: 15 RON/persoană;
 • elevi şi studenţi (cu legitimaţiile avizate pentru anul în curs): 5 RON/persoană;
 • militari, adulţi cu handicap mediu şi uşor, preşcolari: 5 RON/persoană;
 • pensionari, veterani de război şi văduve de război: 10 RON/persoană.

Un tarif special este propus pentru familiile care doresc să petreacă timp de calitate împreună, vizitând o expoziţie de excepţie. Preţul unui astfel de bilet este de 30 RON/familie (2 adulţi şi 1-3 copii).

Vă oferim o galerie foto:

2 Comments
 1. LS 6 februarie 2015

  a scris bine, Nastasă. dumneavoastră greșiți.

  Reply
 2. Tamás JAKABFFY 5 februarie 2015

  Numele directorului Muzeului de Artă Cluj este: Lucian Năstasă-Kovács, vezi http://www.macluj.ro/contact.html

  Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.