18 septembrie 2015

Exclusiv. Un reputat istoric britanic scrie o carte despre istoria Transilvaniei

By In Clio, Esenţial
EXCLUSIV.  Un istoric britanic va scrie o istorie a Transilvaniei !
Profesorul Martyn Rady de la  University College London, a fost invitatul, joi seara,  al Asociaţiei Vechiul Cluj la dezbaterea intitulată Doi suverani născuţi la Cluj- Matia Corvin şi Ştefan Bocskai, organizată de asociaţie la localul Buricu Târgului din incinta Muzeului Etnografic al Transilvaniei în cadrul ciclului de dezbateri Poveşti despre Cluj.
“Voi trata istoria Transilvaniei din 1440 până la 1842. E un proiect amplu, îl am în intenţie de mult timp. Ştiu că există mai multe istorii ale Transilvaniei pe care le citesc şi studiez cu interes. E o veche dorinţă şi pasiune de a mea de a scrie acest volum, dar e încă la faza de proiect. Sunt fascinat de această regiune pe care mulţi o tratează doar prin mitul lui Dracula, ceea ce e totuşi greşit”, a spus Martyn Rady.

Martyn Rady BUN

Cea mai amplă istorie a Transilvaniei a fost publicată acum câţiva ani de trei istorici clujeni, în trei volume, în limbile românăm, maghiară şi germană.
Unul din autori e actualul rector al UBB, academicianul Ioan Aurel Pop, reputat istoric. Un compendiu de istoria transilvaniei a fost lansat anul trecut de Ioan Aurel Pop şi Ioan Bolovan, prorector al UBB, la editura Şcoala Ardeleană Cluj, în cadrul Târgului Internaţional de Carte Transilvania. Compediul de Istoria Transilvaniei a fost ales cartea târgului de către cititori!
Martyn Rady a susţinut o interesantă prelegere, plină de date interesante şi de vervă intelectuală despre regii născuţi la Cluj, Matia Corvin şi Ştefan Bocskai. De asemenea, acesta a fost invitatul unei conferinţe ştiinţifice la Universitatesa Babeş-Bolyai.
Dezbaterea de joi seară a purtat itlul de Doi suverani născuţi la Cluj- Matia Corvin şi Ştefan Bocskai.  Au participat circa 20 de clujeni pasionaţi de istorie. Invitaţi: Martyn Rady, University College London; Alexandru Simon, Academia Română
Invitat permanent: Tudor Sălăgean, director Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Până acum au avut loc şapte astfel de conferinţe în mai multe locuri din oraş.
Conferinţele dar şi alte contribuţii despre istoria Clujului vor apărea într-o carte intitulată Poveşti despre Cluj, care va apărea a editura Şcoala Ardeleană Cluj şi va fi lansată pe 10 octombrie în cadrul Târgului Internaţional de Carte Transilvania din Piaţa Unirii.
Clujulcultural.ro este partener media al Asociaţiei Vechiul Cluj.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.