Clujulcultural.ro a fost primul site din România care a scris despre faptul că organizatorul de evenimente rock clujean Nelu Brînduşan, patron al Promusic Events & Maximum Rock, promoteur care trăieşte şi activează la Bucureşti, a fost ars grav în tragedia din club Colectiv, dar a  reuşit să iasă din clubul morţii şi să supravieţuiască. După circa o lună de spitalizare, Nelu a ieşit cu bine şi… din spital. A acceptat fără rezerve să ne ofere un interviu.

 

Clujul Cultural: Ce făceai în seara de 30 de octombrie, ai mers la Colectiv la concert ca amic al trupei Goodbye to Gravity? În ce relaţie erai cu trupa? Urma să organizezi tu acel concert de lansare de album?
Nelu Brândușan: Am mers la acel concert în calitate de invitat. De Goodbye To Gravity şi în special de Alex Pascu mă lega o prietenie strânsă şi nu puteam lipsi de la lansarea celui de-al doilea material discografic al formaţiei. De asemenea, în ultima perioadă lucrasem foarte mult împreună la nişte proiecte comune. Deşi iniţial am discutat cu Alex Pascu să facem împreună acel concert, să ne ocupăm noi de toate aspectele legate de promovare, vânzare de bilete şi până la organizarea de la faţa locului, formaţia a decis să facă un eveniment cu intrare liberă, aşa că nu a mai fost nevoie de noi acolo, cei de la Promusic Events & Maximum Rock şi a rămas să ne ocupăm doar de partea de promovare.

CC: Tu cunoşteai Club Colectiv. Cum era acel club? Ai organizat acolo concerte?
N.B.? Am organizat destul de multe concerte în club Colectiv. Am avut şi 150-200 de persoane în club, dar am avut şi evenimente sold out (750 de persoane). Acolo au fost organizate însă şi concerte cu peste 800-850 persoane… Am fost primul promoter care a interzis fumatul la concertele din acel club şi pot spune că publicul a reacţionat pozitiv. Chiar dacă am avut evenimente sold out, locaţia a fost încăpătoare… Trebuie să recunoaştem că la concerte participă şi foarte multe persoane care doresc să socializeze şi mai puţin să urmărească formaţiile de pe scenă, aşa că pentru acestea existenţa unui spaţiu amenajat afară, unde să fumeze, să bea o bere şi să povestească în linişte este o chestie foarte bună.
În Colectiv încăpeau lejer 750 de persoane, iar dacă se folosesc ambele uşi pentru o eventuală evacuare nu cred că erau probleme. Din păcate, în seara tragediei, una dintre ieşiri era blocată!!!

CC: Cu cine ai fost acolo? Câţi oameni din echipa ta au fost arşi?
N.B.:În seara de 30 octombrie am fost 6 colegi de la Promusic Events & Maximum Rock la eveniment, inclusiv soţia mea, care înainte cu 10 minute de tragedie a plecat acasă fiind obosită şi deranjată de fumul de ţigară. În momentul în care s-a aprins tavanul am rămas 5 colegi în club. Unul dintre noi era poziţionat foarte aproape de ieşire, astfel că a reuşit să scape nevătămat. Restul de 4 am suferit arsuri de o gravitate destul de mare (gradul 2 şi 3) pe faţă, scalp, mâini şi partea superioară a corpului şi am fost internaţi în spital. La ora aceasta în spital se mai află doar Alexandra Furnea (Spitalul de arşi din Bucureşti) şi Cătălin Ilniţchi (într-un spital din Israel). Ceea ce s-a întâmplat acolo în club este greu de descris, poate de-a dreptul ireal pentru unii. Chiar dacă fizic ne vom vindeca, traumele psihice vor rămâne pentru toată viaţa. Eu am avut noroc să ies de acolo şi cred că aşa gândesc toţi cei care au scăpat cu viaţă…

CC: Crezi ca a fost ceva intenţionat în cazul tragediei de acolo sau a fost un lanţ de erori umane?
N.B.: După ce au murit 60 de tineri, nu vreau să mă gandesc că a fost ceva intenţionat. Este clar însă că această tragedie s-a produs şi din cauza unui lanţ de erori umane. Dacă a fost mai mult decât atât, urmează să aflăm… dacă se vrea să aflăm adevărul!
Eu am fost chiar în faţa scenei în momentul declanşării focului, aşa că am vazut exact când s-a aprins stâlpul şi tavanul şi ceea ce nu pot înţelege este cum s-a aprins instant o parte din tavan. S-a aprins de parcă era o baltă de benzină!

CC: Cine de e vină din punctul tău de vedere pentru tragedie? Cine trebuie să plătească după 60 de morţi şi atâţia răniţi?
N.B.: Cel mai mare vinovat este firma de pirotehnie. Dacă reprezentanţii săi sunt incompetenţi şi incapabili să descifreze instrucţiunile, atunci ar fi trebuit să ştie că măcar nişte stingătoare ar fi trebuit sa fie în zona scenei, pentru orice eventualitate. O parte din vină o poartă şi cei de la ISU şi toţi ceilalţi care au închis ochii la atâtea nereguli.

NeluBUN
Nelu înainte de drama din Colectiv

CC: Cum vezi acum viaţa ta, ce proiecte ai pe mai departe cu firma ta de evenimente?
N.B.: Viaţa trebuie să meargă înainte! Am o familie, o fetiţă scumpă, aşa că nimic nu mă poate doborî. Recuperarea fizică merge înainte şi cu răbdare şi tratamentele adecvate îmi vor recăpăta forma fizică de dinainte. Legat de firmă, vom continua activitatea, avem în plan deja câteva evenimente importante pentru anul viitor şi sperăm să mergem înainte, deşi va fi mult mai greu deoarece s-au închis multe cluburi şi nu sunt suficiente săli de spectacole.

 CC: Cum vezi tu piaţa de evenimente din Romania în acest moment?
N.B.: Din păcate pentru conducătorii noştri cultura este pe ultimul plan. Vechile case de cultură au fost închiriate pentru scopuri cel puţin dubioase, aşa cum şi multe foste săli de cinematograf şi-au schimbat destinaţia şi au ajuns săli de jocuri de noroc sau mai ştiu eu ce. Daca vrei să accesezi fonduri pentru a amenaja nişte săli de concerte la standarde înalte, nu ai nicio şansă în România. Guvernul şi partidele investesc în evenimente doar când se desfăşoară campanii electorale sau când pot politiza acele evenimente. Aşa cum am mai spus, momentan multe cluburi şi-au închis porţile pentru reamenajări şi pentru a obţine toate aprobările necesare pentru funcţionare, altele au fost închise definitiv. După evenimentul din Colectiv nimeni nu îşi mai asumă responsabilitatea pentru a acorda un aviz de funcţionare unui club conform normelor: chiar dacă clubul are o capacitate de 1000 de persoane, se dă un aviz pentru 200, poate maxim 300 de persoane şi se spală pe mâini rapid. Scena underground din România a primit o lovitură foarte grea! E trist unde s-a ajuns după această tragedie din Colectiv. Cultura trebuie sprijinită, dar nu prin inchiderea cluburilor şi a sălilor de desfăşurare a diferitelor evenimente, fie ele concerte, expoziţii etc.

Mulţumesc şi multă sănătate!

6 COMENTARII

 1. Dl Brandusan iti doresc multa sanatate si sa te pui picioare cat mai repede.

  Totusi cred ca toti ar trebui sa ne gandim ceva mai bine la contributia ce o avem la starea disfunctionalitate a societatii noastre.

  Chiar si dumneavoastra ar trebui sa va ganditi mai bine inainte de a accepta ca 850 oameni sa se inghesuie intr-o hazna de genul club colectiv.

  Cultura in general nu trebuie raspindita cu orice pret si cu orice risc.

  Cultura underground suna bine cu toate acestea mijloacele de promovare nu trebuie sa fie underground sa fie invaluite de evitarea legii de o atitudine de situare cumva in afara normelor legale.

  Iar daca cluburile, teatrele sau sali de concerte nu asigura o protectie decenta participantilor da trebuie inchise pana la rezolvarea deficientor si nu sa functioneze doar pe baza dorintei de a raspandi cultura sau mai rau de a asigura un mediu de afaceri pt diverse activ economice.

  Sanatate.

 2. am fost o data in club cand eram cam vreo 850 de oameni poate si mai multi si nu s-a fumat … dar eram ca sardelele, nu se putea misca mai nimeni. faptul ca nu s-a intamplat nimic intr-un club din Romania a permis perpetuarea acestui lant de erori sau a lacomiei organizatorilor care inghesuie oameni in mod inconstient; sa vedem ce va fi de acu inainte.

 3. Domnule Brandusan, esti ,,,,,
  Imi pare rau de ce ai patit, dar sa afirmi cu seninatate ca 2 usi de acces ar fi rezolvat problema este mai mult decat prostie, este o mizerie de neinchipuit.
  De asta au murit oameni acolo, ptr ca exista indivizi ca tine care trec peste cadavre pentru bani.

  • Scuza-ma,dar eu nu sunt de acord cu aceste aberatii le care le spui ! Normal ca nu se ajungeau la atatia morti daca usa nu era blocata !! Asa posibilitatea de a iesi mai rapid si intr.un numar mai mare de persoane era sa fi fost mai mare si fara atatia morti! Daca ai uitat un amanunt,domnul Brandusan a fost in club si acum sa ales cu arsuri grave ! Deci fii sigur ca nu a trecut peste cadrave pt bani ! Iti propun sa mai recitesti inca o dataarticolul pt ca ceea ce ai inteles tu si ce insinuezi ii o calomnie adevarata !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.