24 decembrie 2019

FOTO INEDITE de la Revoluția din Cluj din 22-23 decembrie 1989

By In Clio

Despre Revoluția anticomunistă din 1989 din Cluj s-a scris mult iar o serie de fotografii inedite realizate de mai mulți clujeni au apărut în acești 30 de ani.

Au fost publicate fotografiile lui Răzvan Rotta din 21 decembrie, din Piața Libertății, celebre, apoi au venit dezvăluirile cu fotografiile lui Eugen Moritz din 22 -26 decembrie, cele ale lui George Mureșan din 21 și 22 decembrie, Radu Mureșan și Victor Cutcan, cele mai recente, 70 de fotografii expuse la Turnul Croitorilor până duminică, 5 ianuarie, inclusiv. De asemenea, Essig József a realizat o expozitie cu fotografii cu revolutia din Cluj la Consulatul Maghiar.

Reporterul Clujul Cultural a descoperit un alt set de imagini, extraordinare, din 22 și 23 realizate de inginerul instalator Mircea Săsăran care, din păcate, nu mai este printre noi.

Ele sunt postate de pagina de facebook ale lui Mircea Săsăran.

Una dintre fotografii i-a adus probleme, Săsăran fiind dus la Miliție și interogat. Filmul a fost developat de Securitate.

”Acest film a fost developat de cei de la Securitate, după ce am fost reținut pe str. Decebal, în faţa sediului Miliției pentru că am făcut o fotografie (ultima) la militarii din dispozitiv, cu toate că mi s-a spus că nu am voie să fac poze. Filmul developat a fost recuperat de soția mea Delia la vreo două săptămâni de la evenimente, de la colonelul Ștefan Les (în data de 23 decembrie era doar maior, șeful Miliției Economice), cel care m-a salvat de la interogatoriul pe care câțiva „revoluționari” care erau în sediul Securității doreau să mi-l ia. Am dat o declarație scrisă în biroul lui Les despre poza făcută militarilor, i-am predat rola de film, mi-am luat aparatul foto și am plecat. Celelalte filme pe care le-am făcut cu o zi înainte erau acasă. Pe acest film sînt imagini doar din 23 decembrie 1989”, a scris acesta pe pagina sa de facebook când le-a postat.

Redăm o selecție din aceastea, restul le puteți vedea pe profilul lui Săsăran, sunt extraordinare:

Cluj. 22 decembrie 1989. Coloana de muncitori venită din zona industrială ajunge în Piața Libertății venind pe Bvd. Lenin
Piața Păcii. Nicu Vălean, viitor primar 3 luni al Clujului conduce coloana de muncitori revoluționari anticomuniști
Revoluționarul Nicu Vălean străbate Piața Păcii cu un steag alb, pacifist
Camion ciuruit. 22 decembrie. Calea Moților, în apropiere de Fabrica de Bere
.
Victorie! Am învins! Primăria Veche, 22 decembrie
22 decembrie. Sediul Securității
22 decembrie 1989. Prefectura cucerită de revoluționari
23 decembrie. Revolutionarul Nicu Vălean vorbește la microfon din balconul Primăriei Vechi

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.