13 mai 2016

EXCLUSIV. Eveniment la Cluj: (avan)premiera filmului “Bacalaureat”, cu care Cristian Mungiu este în competiţie la Cannes

By In A 7-a, Esenţial

Filmul Bacalaureat, cel mai recent film realizat de Cristian Mungiu, este în aceste zile în competiția oficială a Festivalului de film de la Cannes și a fost inclus de jurnaliștii americani între cele 21 de filme de festival de care se va vorbi anul acesta la Hollywood.

Cinefilii clujeni vor vedea filmul în două proiecții speciale:  avanpremiera de joi, 19 mai, ora 19.00, de la Cinema City Iulius Mall, proiectie simultană cu premiera mondială a filmului de la Cannes, și  premiera de gală în prezența actorilor Adrian Titieni și Lia Bugnar, vineri, 20 mai, de la ora 20.00, la Cinema Florin Piersic. Bacalaureat are, astfel,  premiera românească simultan cu cea mondială, din festival, cu trei zile înainte de festivitatea de premiere în care se va anunța câștigătorul Palme d’Or din acest an.
BACALAUREAT_CristianMungiu
Prestigioasa revistă americană de film The Hollywood Reporter anunță, cu ocazia începerii Festivalului de film de la Cannes (11-22mai), lista sa de filme de urmărit în 2016. Pelicula lui Mungiu este prezentată de publicația americană ca fiind “o privire clinică asupra traiului în România contemporană”.
Filmul narează povestea unui medic dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai buna cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românesti de azi. Romeo Aldea și-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că, odata ce va termina liceul, va pleca să studieze și poate să se și stabilească în străinătate. Planul lui e pe cale să se împlinească –  Eliza tocmai a primit o bursă să studieze psihologia în Anglia. Mai trebuie doar să-și ia bacalaureatul, o formalitate pentru o elevă așa de bună cum este ea. Dar, in preziua primei teze scrise, un incident iscat pe nepusă masă pune dintr-o dată în pericol planurile de viitor ale lui Romeo și el trebuie să ia o decizie. Desigur, situația poate fi rezolvată, însă nu urmând calea pe care, ca părinte, a încercat să i-o arate fiicei lui ca fiind singura cale de urmat în viață.
Actori de top
Rolurile principale  sunt interpretate de Adrian Titieni și Maria Drăguș, actriță germană de origine română ( a debutat în “Panglica alba”, filmul lui Michael Haneke recompensat cu Palme d’Or în 2009).
Lungmetrajul scris și regizat de Cristian Mungiu este o coproducție România-Franța-Belgia. Imaginea este semnată de Tudor Vladimir Panduru, montajul de  imagine și sunet de Mircea Olteanu, scenografia îi aparține  Simonei Pădurețu, avandu-i ca producător executiv pe Tudor Reu și director de film pe Adrian Moroca.
Rolurile principale sunt interpretate de  Adrian Titieni, Maria Drăguș, Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov și Rareș Andrici. Filmul este o producție Mobra Films, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Eurimages, cu participarea Canal+, France Télévisions, Ciné+, Wild Bunch, coproducători Why Not Productions, Les Films du Fleuve, France 3 Cinéma. Filmul a fost cumpărat pentru a fi distribuit în peste 30 de țări încă din faza de scenariu.
Mai multe AICI şi AICI

Cristian Mungiu, cel mai titrat regizor roman de film, este pentru a treia oară în competiția oficială a Festivalului de la Cannes, unde a câștigat trofeul Palme d’Or, în 2007, pentru filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile si premiile pentru scenariu si interpretare feminină, în 2012, cu După dealuri.

Festivalul de Film de la Cannes include în competiția oficială 20 dintre cele mai bune filme ale anului,  din aproape 2000 de filme primate  pentru selecție din întreaga lume.
În acest an, prezența românească este cea mai semnificativă din istoria  participarii la festival: trei filme în competiția oficială – Bacalaureat de Cristian Mungiu, Sieranevada de Cristi Puiu   Câini de  Bogdan Mirică,acesta din urmă în secţiunea Un Certain Regard;  4:15 p.m. sfârşitul lumii, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şargă este in competiţia oficială de scurtmetraje, iar Toate fluviile curg în mare, de Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinefondation.
Cinematografia românească va fi reprezentată și la Marche du Film, unde vor fi proiectate opt pelicule recente: “Varză, cartofi şi alţi demoni” (regia: Şerban Georgescu), “Dublu” (regia: Catrinel Danaiata), “Aniversarea” (regia: Dan Chişu), „La drum cu tata” (regia: Anca Miruna Lăzărescu), “Dincolo de calea ferată” (regia: Cătălin Mitulescu), “Box” (regia: Florin Şerban), “Lumea e a mea” (regia: Nicolae Constantin Tănase) şi “Minte-mă frumos în Centrul Vechi” (regia: Iura Luncaşu). Și două coproducţii româneşti sunt la Cannes anul acesta: în competiţia oficială, lungmetrajul “Toni Erdmann”, o coproducţie Germania-Austria-România (coproducător român Ada Solomon), iar în Semaine de la Critique, “Album” (Turcia/Franţa/România, coproducători Oana Iancu şi Călin Peter Netzer).
1 Comment
  1. rose 12 mai 2016

    O premiera asteptata, pentru ca Mungiu ne-a obisnuit cu un standard ridicat.Scenariile lui sunt scrise foarte bine, sunt elaborate, iar actorii bine alesi. Asa ca merg la film!

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.