27 iulie 2020

EXCLUSIV. Cifrele pandemiei. Câte evenimente s-au închis și câte bilete s-au vândut

By In Clio

EXCLUSIV. Pandemia de Covid19  a dat o grea lovitură industriei de evenimente din România.

Încă de la primele măsuri impuse din cauza pandemiei globale cu noul coronavirus, sectorul cultural a intrat într-o acută criză de funcționare: spațiile culturale au fost închise pe o perioadă încă nedeterminată, iar activitatea artiștilor și operatorilor culturali independenți din România a fost profund afectată.

Un studiu prezentat de Mihai Crăiță, fondator al companiei de ticketing eventbook.ro arată dimesiunile crizei din domeniu. 

Studiul a fost prezentat  recent în cadrul forumului online  intitulat În spatele scenei: Spații culturale în timp de pandemie, organizat de Cinema Arta.

Mihai Crăiță lucrează în domeniul ticketing-ului de peste 10 ani iar în 2013 a pornit site-ul și sistemul de ticketing eventbook.ro, care  oferă servicii de ticketing festivalurilor de film, cinematografelor, teatrelor și cluburilor de muzică sau pentru concerte.

Odată cu declanșarea stării de urgență, pe 16 martie, organizatorii de evenimente au reprogramat evenimentele ca apoi mulți să le anuleze, relevă studiul. S-a trecut la refund de bilete cumparate și la mutarea evenimentelor in online sau in aer liber unde se putea.

Evenimentele au căzut cu 82 la sută!

▸In perioada 15 martie 2019 – 15 iulie 2019 au fost peste 8000 de evenimente

▸In aceeasi perioada din 2020 numarul s-a redus cu 82%

Dezastru la bilete

Cel mai bine s-a văzut impactul pandemiei în cazul vânzării de bilete. Conform studiului citat, numărul de bilete cumpărate a scăzut cu 99,5%. In termeni absoluți de la peste 500.000 de bilete la 33.00. Valoarea biletelor a scazut și mai mult, încasările au scăzut cu 99,93%.

Sportul a înghețat

Sportul a fost cea mai afectata categorie de evenimente, practic nu s-a mai vândut nimic. Urmează apoi teatrul, filmul precum și alte categorii de evenimente, care s-au orientat către online. Majoritatea pur și simplu nu au mai ținut evenimente

Care au fost/sunt evenimentele de succes în pandemie?

Unele evenimente au mers și în starea de urgență. Printre acestea au fost evenimentele de tip conferință sau workshop, ele au fost cele mai de succes. Cu toate acestea, relevă studiul, acestea nu se pot compara cu evenimentele fizice. Cel mai de succes eveniment a avut peste 500 de participanti dar este un outlier, urmatorul eveniment a avut… 200.

Filmele online sau teatrul ajung în medie la… 10 spectatori per reprezentație! Redeschiderea anumitor spații în aer liber a avut succes, de exemplu cinema Elvire Popesco la București.

O altă concluzie a studiului este că oamenii vor să participe la evenimente fizice și așteaptă acest lucru

Previziuni

Studiul relevă faptul că, probabil vom avea de acum încolo un mix online/fizic în domeniu. Persistă însă incertitudinea legată de politici și de evoluția pandemiei. 

Legislația adoptată în pandemie în  România conform studiului eventbook.ro: 

▸8 Martie 2020 limitare la 1000 de persoane a tuturor evenimentelor

▸10 Martie evenimentele de peste 200 de persoane au nevoie de aviz sanitar

▸17 Martie Ordonanta Militara nr 1 suspenda “toate activitățile culturale” și limiteaza evenimentele la 100 de persoane în spații deschise

▸Urmatoarele ordonante restrictioneaza si mai mult circulatia persoanelor

▸1 iunie maxim 500 de persoane in aer liber

▸17 iunie se permit in interior 20 de persoane

 

1 Comment
  1. […] Cultură/Timp liber: EXCLUSIV. Cifrele pandemiei. Câte evenimente s-au închis și câte bilete s-au vândut […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!