21 ianuarie 2019

Evoluția cartografiei spațiului dunărean de la 1650 la 1800 în expusă la UBB

By In Actualitate

 Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai, în parteneriat cu Arhiva Landului Baden-Württemberg/Arhiva Generală din Karlsruhe (Germania), Institutul de Istorie și Geografie Regională a Șvabilor Dunăreni din Tübingen (Germania), Academia Română/Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu și Arhivele Naționale ale României din București, organizează vernisajul expoziției „Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean 1650-1800” („Fliessende Räume. Karten des Donauraums – Floating Spaces. Maps of the Danube Region 1650-1800”).

Evenimentul va avea loc luni, 28 ianuarie 2019, ora 14:00, la Facultatea de Studii Economice și Gestiunea Afacerilor (str. Teodor Mihali nr. 58-60), etajul 1.

Prin intermediul a 70 de exponate valoroase (reproduceri de hărți și obiecte, unele expuse pentru prima dată, provenite din Arhiva Generală din Karlsruhe, de la Institutul de Istorie și Geografie Regională a Șvabilor Dunăreni din Tübingen, respectiv din colecții private), expoziția ilustrează evoluția cartografiei spațiului dunărean de la 1650 la 1800. Baza expoziției o reprezintă cuprinzătoarea colecție de hărți și planuri creată de margrafii din Baden în scopuri militare.

După debutul său la Karlsruhe în anul 2017, expoziția și-a început itinerarea pe plan internațional, în orașe ale spațiului dunărean din Austria și Ungaria. Ulterior prezentării la Cluj-Napoca, expoziția va fi itinerată la Sibiu, București, Galați și Iași.

La deschiderea expoziției vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Rudolf Gräf, prorector al Universității Babeș-Bolyai, prof.  univ. dr. Wolfgang Zimmermann, directorul Arhivei Landului Baden-Württemberg, Departamentul Arhiva Generală a Landului, Karlsruhe,  dr. habil. Mathias Beer, director executiv al Institutului de Istorie și Geografie Regională a Șvabilor Dunăreni, Tübingen, și dr. Ioan Drăgan, șef al Serviciului Județean Cluj al Arhivelor Naționale. 

Expoziția poate fi vizitată în mod gratuit până la data de 15 mai 2019, de luni până vineri, între orele 08.00-20.00.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!