6 noiembrie 2013

Eurobarometru: Românii, cei mai nemulțumiți în materie de activități culturale

By In Special

Românii sunt cei mai nemulțumiți din UE de alegerile limitate în materie de activități culturale sau de calitatea slabă a acestora în localitatea de reședință, explicație oferită în numeroase cazuri ca motiv pentru faptul că în ultimele 12 luni nu au mers la muzeu sau la cinema, nu au participat la un spectacol de teatru sau de balet sau nu au citit o carte, indică un sondaj Eurobarometru dat publicității recent de Comisia Europeană (CE), citat de Agerpres.ro

Eurobarometrul privind implicarea în activitățile culturale în Europa arată că cele mai populare sunt în acest sens urmărirea unui program cultural la radio sau televiziune, nu mai puțin de 72% dintre respondenții la sondaj indicând că au făcut acest lucru cel puțin o dată în ultimele 12 luni, în scădere cu 6% față de 2007.

Scade lectura, urcă privitul la TV

Pe locul doi este lectura unei cărți, cu care s-au îndeletnicit 68% dintre europeni, în scădere cu 3% în ultimii șase ani, urmată de mersul la cinema și vizitarea unor monumente sau situri istorice (fiecare cu 52%). Pe de altă parte, cele mai puțin populare activități culturale s-au dovedit a fi mersul la operă, balet sau un spectacol de dans (18%).

Situația se prezintă în mare parte la fel și în România, unde cea mai frecventă activitate culturală este urmărirea unei emisiuni de profil la radio sau TV, lucru făcut de 59% dintre români cel puțin o dată în ultimul an, urmată de lectura unei cărți (51%) și de vizitarea unui monument sau sit istoric (33%). Diferența intervine când vine vorba de mersul la cinema, doar 20% dintre români afirmând că au mers la cinema cel puțin o dată în ultimul an, mult mai puțin decât europenii (52%). Mai populare din acest punct de vedere s-au dovedit a fi în România vizitarea unui muzeu sau galerii de artă (21%) sau mersul la un concert (25%).

De asemenea, doar 17% dintre români au intrat într-o bibliotecă în ultimul an și doar 15% au fost la teatru, față de 31% și, respectiv 28%, media UE.

Situația este mult mai gravă din punctul de vedere al participării la activități culturale din alte țări europene, doar 15% dintre români urmărind în ultimul an o emisiune radio-tv dintr-un alt stat UE și doar 4% participând la un festival, expoziție sau altă activitate culturală dintr-un alt stat membru.

În termenii frecvenței participării la toate tipurile de activități culturale, de la citit până la vizitarea unui muzeu, țările nordice au cele mai mari scoruri — Suedia (43%), Danemarca (36%) și Olanda (34%) — în timp ce la polul opus se află Grecia (5%), Portugalia și Cipru (6%), România și Ungaria (7%) și respectiv Italia (8%). În plus, 34% din populația UE susține că nu a participat niciodată sau aproape niciodată la activități culturale, o creștere de 4% din 2007. Aceste segmente de populație au crescut cel mai mult în unele țări precum Ungaria (54%, +26%), România (55%, +14%) și Grecia (63%, +8%).

Cea mai mare rată de participare activă în activități culturale se întâlnește în Danemarca (74%), Suedia (68%), Finlanda (63%) și Olanda (58%), iar cele mai scăzute în Bulgaria (14%), Malta (18%), Italia (20%) și Ungaria (21%). Numai 12% dintre europenii participanții la sondaj susțin că au fost implicați în realizarea unei fotografii sau a unui film, cu 14 puncte procentuale mai puțini decât în 2007, în timp ce 13% susțin că au dansat și 11% că au cântat în public în ultimele 12 luni.

În România, 74% dintre respondenți au răspuns că nu au fost implicați direct într-o activitate culturală, în timp ce 23% au oferit un răspuns afirmativ. Cei mai mulți români au preferat să cânte (14%), să danseze și să realizeze fotografii sau să se implice în turnarea unui film (câte 7%) sau au cântat la un instrument muzical (4%).

teatru

Nu e timp de cultură!

În ceea ce privește barierele în calea participării la activități culturale, întrebare la care au răspuns cei care au invocat lipsa de interes, de timp, de bani sau de alegeri pentru neparticipare, românii au indicat ca motiv în cel mai mare procent din UE ‘alegerile limitate sau calitatea scăzută a acestei activități în localitatea de reședință’.

Răspunsul a fost oferit și în ceea ce privește motivul pentru care nu au citit o carte în ultimele 12 luni (14%), dar și în ceea ce urmărirea unei emisiuni culturale radio-tv (16%), mersul la un concert (30%), la un spectacol de balet, operă sau dans (30%), la teatru (29%), la cinema (29%), la un muzeu sau o galerie de artă (26%) sau la o bibliotecă (23%).

Chestiunea pare a fi una simptomatică pentru România, întrucât mult mai puțini români invocă drept motiv pentru neparticiparea la activități culturale lipsa de bani.

‘Rezultatele în România sunt foarte caracteristice din acest punct de vedere particular, întrucât românii sunt cei mai numeroși în UE în a spune că motivul pentru care nu participă mai des la oricare dintre activitățile culturale este alegerea limitată sau calitatea scăzută a elementelor pe care le au în localitatea de reședință. Rezultatele din România sunt foarte caracteristice în privința acestui aspect’, a subliniat Julien Zalc, consultant pentru TNS Opinion, institut implicat în realizarea sondajului.

El a adăugat că tinerii români sunt mai activi decât restul populației în domeniul implicării în viața culturală, la fel ca și în UE, menționând de pildă că doar 45% dintre tinerii de 15-24 de ani nu participă deloc sau aproape deloc la aceasta, față de 62% dintre cei de peste 55 de ani.

Sondajul a fost realizat în România pe un eșantion de 1.027 respondenți, în perioada 27 aprilie-11 mai 2013