6 iulie 2016

Elie Wiesel rămâne un model de verticalitate

By In Actualitate, Clio

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România a deplâns într-un mesaj public moartea scriitorului şi activistului politic american de origine română Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care a decedat, sâmbătă dimineaţă, la vârsta de 87 de ani.

„Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România a aflat cu consternare şi maximă durere despre decesul lui Elie Wiesel, cel care şi-a dedicat întreagă viaţă pentru că drama Holocaustului să fie cunoscută şi ceea ce a fost să nu mai fie posibil! Neobosit militant pentru libertate şi drepturile omului, pentru respectul şi afirmarea celuilalt, pentru înţelegere şi dialog între oameni, scriitorul Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, rămâne un model de verticalitate umană şi un reper pentru activitatea institutului. Sincere condoleanţe familiei îndoliate.”, au transmis membrii INSHR într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

books-elie-wiesel-horo-e1387427780296

Elie Wiesel, născut pe 30 septembrie 1928 în oraşul Sighet (în prezent Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, România), a decedat, a anunţat sâmbătă seară Institutul israelian pentru memoria Holocaustului Yad Vashem, citat de publicaţiile Jerusalem Post şi Haaretz.

Supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel a scris pe larg despre condiţiile de încarcerare în lagărele naziste şi, în anul 1986, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, Comitetul norvegian salutând “activităţile concrete pentru cauza păcii şi demnităţii umane”.

Supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz şi al ororilor Holocaustului, Elie Wiesel şi-a distilat suferinţa în iubire faţă de semeni şi a fost un mesager al umanităţii, o voce neobosită împotriva violenţei, opresiunii şi rasismului, spune premierul Dacian Cioloş într-un mesaj de condoleanţe.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a lui Elie Wiesel, subliniind că acesta va rămâne în conştiinţa umanităţii ca un mare spirit care s-a opus tiraniei, iar România îi onorează, cu deplin respect, memoria.

 

2 Comments
 1. Cernescu 6 iulie 2016

  Serios?
  Mai mult de 90% din romani considera ca a fost un mincinos,ca holocaustul nu a existat niciodata,evreii din Romania au dus-o bine, la Iasi nu a fost nimic si Antonescu la Odessa a fost la cules capsuni.
  Penibil…

  Reply
  • Redactia 6 iulie 2016

   Credem că exageraţi total.

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.