EDITORIAL. De ce a plecat Peninsula de la Cluj?

Esenţial Spectacol

EDITORIAL. Plecarea Festivalului „Peninsula” de la Cluj, sau mai bine spus revenirea la locul tradiţional de desfăşurare din Târgu Mureş, după o ediţie controversată desfăşurată pe Valea Gârbăului, Cluj,  este un eşec al administraţiei locale dar şi a echipei care a realizat această ediţie a festivalului. Aceasta anunţă pe diferite canale media că va face alt festival la Cluj!

Pentru cei care participă la festivaluri şi la concerte de amploare, în România şi Europa,  unul din cele mai extraordinare beneficii ale Revoluţiei anticomuniste dinn 1989, modul în care a fost adusă Peninsula la Cluj, cum s-a desfăşurat şi cum a plecat nu miră deloc.

VENIREA. Pentru peninsularii obişnuiţi ca festivalul să aibă loc la Târgu Mureş, acolo unde a fost patentat de organizatorii originali de la Insula-Sziget, consacratul  festival de tineret  din Budapesta, mutarea la Cluj – Napoca din raţiuni financiare a fost un şoc. Toţi cei care au frecventat acolo Peninsula, au simţit reducerea de turaţie a festivalului din ultimii ani, dar nu au crezut niciodată că acesta va pleca din matca lui. Bătălia pentru venirea acestuia la Cluj a divizat în două comunitatea fanilor şi lumea politică. Fanii s- au împărţit, unii au dezavuat ferm şi au avertizat pe siteuri, reţele de socializare şi blogosferă că nu va prinde la Cluj, alţii au sperat că o schimbare de locaţie va face bine festivalului. Au câştigat primii. O victorie tristă.

Apoi a fost bătălia politică, culmea, dintre doi primari pedelişti, Florea de la Mureş şi Emil Boc de la Cluj. Venit de pe poziţia de ex-premier, în funtea unui oraş, Cluj-Napoca,  net superior economic, din toate punctele de vedere, Mureşului, Boc a învins şi a sperat, flancat de  presiunea exercitată de interese UDMR,  că Peninsula va prinde sub Feleac. Subsemnatul am participat la conferinţele de lansare şi apoi la cea din interiorul Peninsulei în care şefii administraţiei locale au făcut promo mare festivalului. Viceprimarul Anna Horvath (UDMR) şi-a făcut cartier general la Peninsula. Nu a fost de găsit zilele acelea pe la primărie. Relaţia de la Cluj dintre PDL şi UDMR, care asigură maşina de vot în Consiliul Local, acolo unde s-a semnat un memorandum pe 3 ani cu managementul de la Cluj al Peninsulei, si s-au alocat 150.0000 de lei pentru prima ediţie, a funcţionat perfect. Nici celelalte partide nu au pregetat să sprijine, pentru că a fost în interesul tuturor să aibă aici un astfel de festival. Cunosc o groază de politicieni tineri din partide care sunt mari fani Peninsula si au fost frecvent la Mureş devenind „peninsulari” cerţi.

Peninsula (32)BUN

DESFĂŞURAREA. Peninsula 2013 a fost un festival de la început controversat şi, în general, a lăsat un gust amar prin tot ce s-a întâmplat. Nu trebuie decât să facem o revistă a presei şi să urmărim dezbaterile de pe reţelele sociale de atunci ca să ne dăm seama că lumea a fost dezamăgită. Au fost mari defecte de organizare şi de comunicare.

Întâi şi întâi, în ciuda ajutorului financiar al Primăriei, care e doar o mică parte din totalul bugetului  unui astfel de eveniment, banii nu au fost suficienţi ca două din trupele, atenţie, anunţate pe afiş, Kaiser Chief şi Dragonforce, să nu plece. Când stai cu aceste două trupe ca headlineri şi ele nu mai vin, când tu ai făcut promo şi ai vândut bilete şi aceste trupe abandonează practic festivalul, dar tu ii menţii pe afiş, sfidător, acesta e compromis. E ca si cum la Nova Rock sunt  anuntati Black Sabbath si ACDC, ei nu mai vin si canta in locul lor Iris si Compact! Nu e incredibil?

Asta a şi fost şi nimic nu a mai putut salva situaţia. Ar fi multe de spus, de la scenele situate una lângă alta, cu muzica care se amesteca într-un carusel indefinit al sunetelor, pînă la preţul, enorm faţă de ofertă, al biletului pe zi, 90 de lei!

Maşina de propagandă a festivalului a încercat să ameţească jurnaliştii, comunicând că au fost  80.000 de oameni la festival dar senzaţia a fost că nici pe departe nu au fost atâţia participanţi.

BANII TE RIDICĂ, BANII TE LOVESC! De aici porneşte tot, dincole de ciorovăielile patetice ale politicienilor, în special acum, după ce Peninsula a revenit la Mureş.  A fost pe pierdere, pe minus, aşa spun toţi cei din interior. Lipsa de transparenţă pe decont îşi spune cuvântul. Managementul de la Cluj tace ca mortul în păpuşoi. Au declarat pentru jurnaliştii de la ZiardeCluj.ro , care au insistat pe subiect, că vor lua decizia după un studiu sociologic pe care îl vor face public în septembrie 2013 dar apoi nimeni nu a mai comunicat nimic. Suntem in ianuarie 2014 si nici acum, dupa ce a fost postat anunţul sec de revenire la Mureş pe siteul Peninsulei, nimeni din stafful clujean nu spune nimic pe cale OFICIALĂ peninsularilor. Poate e o strategie dar publicul  are nevoie de nişte declaraţii oficiale clare. Cât a pierdut Peninsula pe Valea Bârgăului?

CE VA URMA? M-am învăţat în anii de presă să fiu suspicios la declaraţiile politicienilor şi primarilor. Astfel că declaraţia făcută de primarul Clujului, miercuri, că acolo va fi un alt festival, în locul Peninsulei, nu mă încălzeşte. Vom vedea, şi, cel mai normal, vom spera. 

Adio Peninsula!

 

Tiberiu Fărcaş

editor-coordonator Clujulcultural.ro

 

UPDATE

Doua articole despre situatia actuala puteti citi aici si aici

 

 

 

4 thoughts on “EDITORIAL. De ce a plecat Peninsula de la Cluj?

  1. …de pe Valea Gârbăului, Tibi! Valea Bârgaielor e în judeţul Bistriţa-Năsăud!!! Atenţie la geografia regiunii…! Da, Peninsula nu mai e la Cluj, s-a întors la Târgu-Mureş! Vae victis!

  2. Foarte corecte observatiile de mai sus. Imi permit sa aduc o completare, mai degraba bazata pe observatiile personale. Maghiarii din Ungaria au o „afinitate” mai mare pentru zone precum Mures, Harghita, Covasna, in detrimentul Clujului. In Targu Mures rar gasesti persoane sa nu fi avut conexiuni sau sa nu aiba prieteni sau membri ai familiei in Ungaria, astfel incat legatura e mult mai facila, magharii din Ungaria se simt mult mai „legati” – sufleteste – de Mures. Clujul e un pic mai altfel, mai rece, noi, clujenii suntem mai „auto-suficienti” relativ la locuitorii din alte orase, prin urmare si maghiarii de aici sunt la fel. Insist pe faptul ca sunt consideratii personale, mai degraba ipoteze care ar putea fi luate in calcul pentru analiza esecului Peninsula la Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *