10 august 2016

Editorial. Cel mai aproape cer al burgului liber regesc

By In Clio, Esenţial

Clus. Actualul Cluj. Toponimul Clus are semnificația de „închis” în latină și se referă la dealurile care înconjoară orașul, ne informează învățații. Am avut deci un oraș închis, am fost, și, poate, mai suntem, o zonă deluroasă închisă. Așa ne-am dus viețile sute de ani sub Feleac. Lucru ce și-a pus amprenta pe noi, de vreme ce în postcomunism am votat un dement ca Funar primar timp de 12 ani. Odată, demult în trecut, acum 700 de ani,  dintr-un sat medieval, Clus a ajuns oraș liber regesc, așa cum ne învață pasionații de istoria locului.

“Clujul, în schimb, datorită aducerii de coloniști germani în anii 1260, urmată de privilegiul regal din 19 august 1316, a ajuns, în timp, cel mai important centru urban din regiune”, ne aduce aminte Tudor Sălăgean, istoric important al urbei.

Satul Clus a avut noroc cu regele Carol Robert de Anjou, cel care i-a acordat Clujului statutul de oraș liber.

Porțile s-au deschis, mentalitățile s-au schimbat, apoi spiritul burghez a invadat după ani și ani vechiul sat.

Așa a fost și în tranziția după comunismul ateu. În 2007 intram ca țară, în UE,  miraculos oarecum, pentru că nu eram pregătiți. Și poate nici acum, per țară nu suntem cu adevărat pregătiți dar nici curajoși ca englezii să ieșim nu suntem. Dar unde să mergem în fond, în stepa calmucă?

La Cluj ne miram atunci că aveam un singur brand în oraș, Kenvelo, era pe Ferdinand, vă aduceți aminte? un singur brand… Și mai era celebra Sora unde îți  mai puteai cumpăra câte ceva ca să te lauzi…Occidentul era departe. Au trecut 9 ani de atunci, Sora e la fel dar Clujul…Clujul nu mai are nici primar extremist iar economic…a explodat. Mall-uri, stadion nou, Polivalentă nouă, parcuri noi, parc central reabilitat…. sector IT  exploziv, TIFF impus pe plan european…

DSC_0095

În fond. ce se întamplă în orașul meu natal și în județ sub raportul evenimentelor mari ține de… miracol.

Acum doi ani nu aveam Untold, acum cinci ani nu era Electric Castle…nu aveam dezvoltate cu adevărat nici Zilele Maghiare, nici Ziua Internațională a Jazzului, nici Jazz in the Park, Comedy, nici Coolturban, Cluj  Blues Fest, Transylvania Jazz Festival, dar nici MOX sau Green Sensation, ba chiar nici Festivalul Internațional de Carte Transilvania, Street Food Festival sau Smida Jazz Festival. Doar Delahoya a supraviețuit din anii tranziției, ajutat de cei de la Electric…

Ce să mai spunem de succesul lui Ghenie, de Ciprian Mureșan, Cantor sau Mihai Pop, de Școala de la Cluj. Sau minunata Fabrică de Pensule, cu festul Temps D’Images … de cele două teatre, de Operă, de concertele Filarmonicii…

Iar acum suntem la două luni de declararea orașului Capitală Culturală Europeană 2021. Pentru că eu cred că, noi, Cluj vom lua, sunt sigur…

Nu e incredibil?

Deschizător de drum a fost fermecatorul TIFF, care a adus prima oară un eveniment la nivelul celor de afară.

Clujul cosmopolit, Clujul străinilor care dau culoare Electric Castle, sau Untoldului, sau Clujul invadat de toți ceilalți veniți din țară în vechiul burg săsesc, maghiar și român.

Satul închis, Clusul dintre dealuri s-a risipit în istorie, deodată cu toate mentalitățile retrograde, naționaliste, cu toate închistările și odată cu ele și un anumit fel primitiv de a vedea lucrurile….

Odată se va vorbi de un oraș cosmopolit care a avut puterea să se dezbare de praful istoriei, să își ia destinul în mâini și să re-devină orașul regesc de altădată.

Regele e cultura acum, chiar dacă poarta numele de Comedy, Electric Castle,  Untold sau TIFF.

Duse sunt zilele în care luna august făcea din Cluj un oraș mort…

Dacă acum cultura e cel mai aproape cer pentru noi, postmodernii, vorba lui Pleșu, noi am atins cerul la Cluj, în bătrânul oraș liber regesc.

Și ar fi  bine să nu mai vină norii.

6 Comments
 1. Adina Boeru 6 mai 2017

  Felicitari inca o data clujcultural.ro!
  Cu tine am atins cerul, fara tine am fi mai saraci! 🙂

  Reply
  • Redactia 6 mai 2017

   Multumim

   Reply
 2. Adina Boeru 6 mai 2017

  Un articol f. Bun care-si merita din plin premiul! Felicitari clujcultural.ro!!!

  Reply
  • Redactia 6 mai 2017

   Multumim!

   Reply
 3. Sigina 12 august 2016

  doamne, da, Kenvelo.. vai:) aveam si noi ceva..si sora.

  Reply
  • Redactia 12 august 2016

   daaa

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.