20 noiembrie 2017

“Eat me”, spectacol de teatru modern despre oamenii grași

Spectacolul a avut loc la Urania Palace

By In Actualitate, Teatru

Duminică seara la Urania Palace a avut loc premiera spectacolului Eat Me, în regia Adinei Lazăr. Este un spectacol modern, care abordează unul dintre cele mai controversate subiecte actuale. Piesa de teatru are în centru ideile preconcepute pe care le are societatea despre oamenii… grași.

Pe scena de la Urania, patru actori ilustrează o temă controversată, ilustrează gândirea pe care o are societatea în ceea ce privește persoanele grase, dar și ce părere au oamenii grași despre ei înșiși. Diete, veșnica promisiune „de mâine merg la sală”, aceleași scuze care implică tiroida. Frumusețea este un etalon impus de televiziune. Nutriția devine o obsesie, iar mâncarea pe care o consumăm devine un trend.

„Ce înseamnă să nu te încadrezi în normele impuse de o societate obsedată de nutriție, political correctness și stil de viață sănătos? Cum reușești să te împaci cu imaginea ta care nu se aseamănă cu cele ale modelelor din showbiz, ca etalon al frumuseții? Atunci când presiunile legate de alimente sănătoase și lifestyle sunt mai importante decât fericirea personală, ce ne mai rămâne? EAT Me este un spectacol despre viața noastră plină de beta-caroten, acizi grași, perfluoroocatonoici, calciu și magneziu. EAT ME este un spectacol despre fericirea vinovată a pungilor de chips-uri ascunse după canapea. EAT ME este un spectacol despre importanța pătrățelelor pe abdomen în relație cu împlinirea sufletească”, descriu organizatorii spectacolul.

Piesa de teatru, în ciuda temei tragice pe care o abordează, este o comedie. Astfel, actorii se învârt printre manele, telenovele, glume despre grași, ironii la adresa poporului român și apare chiar și un purcel sinucigaș care își povestește experiențele traumatizante prin care a fost nevoit să treacă în perioada Crăciunului, când rudele lui au fost tăiate pentru plăcerea oamenilor.

Actorii interacționează foarte mult cu publicul, ba mai mult, îi îndeamnă să servească bulete de cașcaval și cârnăciori de bere. Desigur, este doar un test, pe care majoritatea spectatorilor îl pică, înfruptându-se din bunătățile primite.

Personajul principal, o tânără supraponderală, ilustrează drama prin care a fost nevoită să treacă încă din clasele primare din cauza kilogramelor în plus. Astfel decide să renunțe la carne chiar în perioada sărbătorilor de iarnă, decizie privită cu foarte multă suspiciune de rudele ei, români autentici, pentru care mâncarea este pe primul loc.

„La români mâncarea e iubire. Dar cine are nevoie de atâta iubire?”, se întreabă personajul.

Pe un plan paralel, prietena ei cea mai bună, înaltă și subțirică, se confruntă de asemenea cu probleme în ceea ce privește respectul de sine, comparându-se cu imaginea de femeie ideală pe care a creat-o showbizul. Aceste dileme îi cauzează neînțelegeri cu partenerul de viață. În relație, discuțiile pe tema îngrășatului devin adevărate drame demne de telenovele. Din acest motiv, personajele vorbesc în spaniolă, iar muzica din fundal este una dramatică.

Apare și o confruntare între celebrele personaje, bucătarul Jamie Oliver care are ca armă mâncarea sănătoasă și Ronald McDonald, care folosește în luptă mâncarea de tip fast-food. În acest caz, salata și ardeii câștigă.

Un spectacol alert, plin de viață, care nu poate să nu stârnească hohote de râs și ropote de aplauze.

Următorul spectacol va avea loc in 10 decembrie, ora 19:00, tot la Urania Palace.

Regie: Adina Lazăr

Dramaturgie: Alexandra Felseghi

Cu: Irina-Maria Barbir, Diana Buluga, Emanuel Cifor, Sergiu Dită

Video: Cristian Pascariu

Afiș: Milena Mistodie

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.