15 martie 2017

După 20 de ani. ”MOTANUL ÎNCĂLȚAT”, prima premieră lirică a anului la Opera Română

By In Esenţial, Operă

Prima Premieră lirică a anului:  ”MOTANUL ÎNCĂLȚAT”, de Cornel Trăilescu.

Spectacol savuros dedicat micilor spectatori, dar la fel de încântător pentru publicul de toate vârstele, ”Motanul încălțat” revine pe scena lirică clujeană vineri, 17 martie 2017după o absență de peste două decenii, într-o montare originală și incitantă, de teatru în ramă.

Istețul Motan Cotoșman ne va ademeni la Curtea Regelui, pe propriile urme, făcându-ne complici la povestea ce reunește întregul ansamblu artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, în regia lui Traian Savinescu, scenografia semnată de Viorica Petrovici și sub bagheta dirijorului Adrian Morar. Realizatorii menționați, alături de solistele Gloria Tronel și Oana Trîmbițaș, interpretele eroului mustăcios ale celor două reprezentații succesive (17 și 19 martie)

 

        
        Opera în trei acte și un prolog este cea mai celebră lucrare muzicală pentru copii din lume, compusă de un român. Povestea ”Motanul încălțat” (fr. Le Chat Botté” , en.”Puss in Boots”) de Charles Perrault a fost transpusă în operă de Cornel Trăilescu în anul 1960, pe libretul scris de Tudor Mușatescu și Nina Stoiceva, având un real succes atât pe scena autohtonă, cât și peste hotare. Spectacolul dedicat celor mici a fost prezentat în premieră pe scena lirică din Cluj pe data de 13 ianuarie 1985, ultima sa reprezentație având loc aici în anul 1993.

Astfel, vineri, 17 martie  și duminică, 19 martie, cortina se ridică pentru a dezvălui publicului clujean povestea istețului Motan Cotoșman. Atmosfera lirică în care spectactorii sunt invitați să pășească îi atrage la Curtea Regală, acolo unde istorioara Motanului  este prezentată Familiei Regale de către o trupă de actori ambulanți, în onoarea micului Prinț.  Nu doar nobilii de pe scenă vor lua parte la minunatul act artistic, ci și cei mici aflați în sala de spectacole a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, urmărind scene care se fac și se desfac în ritm alert, de-a dreptul jucăuș, ce îi fac părtași și complici ai năzbâtiosului Motan.
          Artiștii Operei Naționale Clujene dau viață și sunet lumii de basm în care celebrul Motan Încălțat– alias ,,Cotoșman” – își transformă tânărul ,,stăpân” și prieten – pe Ionică – în voievod. Reușește acest lucru abia după ce salvează viața Împăratului, a slujitorilor ținuți captivi de către Marele dregător, păcălește Uriașul, îi dobândește lui Ionică un castel și îi aduce o soție – pe frumoasa Domniță. O incursiune entuziasmantă, demnă de un Motan vrednic și curajos,  ce îi va ține pe spectatorii mici și mari cu sufletul la gură.
La nunta din finalul basmului vom avea și bucuria revederii cu alte personaje de basm îndrăgite de cei mici, printre nuntași numărându-se și Albă-ca-Zăpada, cei șapte pitici, Scufița Roșie, lupul, Capra cu trei iezi, Ileana Cosânzeana și al ei Făt-Frumos.

 
    ”MOTANUL “Cotoşman”, cu cizme roşii ÎNCÃLŢAT e Nãzdrãvan şi micii spectatori vor fi-ncântaţi sã-l însoţeascã în minunata-i aventurã!…Şi de la iepuri albi şi vânãtori, la Rege şi la slujitori, de la un Mare Dregãtor la hoţi…şi de la Cãpcãun mişel la şoricel, deci, pentru toţi…Motanul are ac de cojoc. Şi cu puţin noroc, stãpânul sãu, Ionicã îşi va gãsi mireasã, fatã de-mpãrat…şi totul se va încheia cu nuntã! Dar nu orice nuntã, ci una aleasã! […]  Reîntâlnirea mea cu Viorica Petrovici, e un prilej de nouã şi mare bucurie, cãci minunata artistã aduce cu dânsa culoarea şi surâsul fanteziei de care  scenografia  spectacolului are atâta nevoie
BUCURIE!….Atât de importantã-i bucuria!…Bucuria spectacolului nu poate ajunge la public dacã nu este susţinutã de bucuria artiştilor care îl susţin. Gândind ca la proprii copii, gândind la ce-şi doresc, spre ce tânjesc, aşa doar, toţi cei implicaţi ar trebui sã fie, sã merite sã fie… aplaudați!
“Motanul” e o piatrã preţioasã minuţios plãsmuitã de muzicieni. Se cade dar, sã-i facem şi-o  “monturã”  demnã de o bijuterie!”, spune regizorul Traian Săvinescu.

  Distribuția:
 Bucuria este pentru toți și ne este împărtășită de întregul ansamblu al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, rolurile principale aparținându-le soliștilor: Gloria Tronel (invitată – Motanul Cotoșman), Lucia Bulucz (Domnița), Liliana Neciu (Doica),Eusebiu Huțan (Ionică), Ruslan Bârlea (invitat- Împăratul), Simonfi Sandor (Marele dregător), Cristian Hodrea (Robul), Petru Burcă (Uriașul), Florin Sâmpelean, Sergiu Coltan, Tony Bardon, Geani Brad, Vlad Morar, Samuel Barani, Zoltan Molnar, Natalia Barz (invitată), acompaniați de Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflate sub bagheta dirijorului Adrian Morar, cu participarea specială a Corului deCopii ”Junior-VIP” al Colegiului de Muzică ”Sigismund Toduță” Cluj-Napoca, coordonat muzical de Anca Mona Mariaș.   Regia artistică poartă semnătura regizorului Traian Savinescu, iar scenografia este realizată de Viorica Petrovici. Pregătirea muzicală este realizată de Adela Bihari, Renata Burcă, Lucian Dușa, Lelia Serafinceanu; Maestrul de Cor este Emil Maxim.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.