4 mai 2016

Duel în oglindă, pentru prima dată în faţa publicului clujean

By In Teatru

Adulată, controversată şi socotită, pe drept cuvânt, între cele mai importante personaje istorice ale lumii, regina Elisabeta I a Marii Britanii este eroina următoarei avanpremiere a Teatrului de Păpuşi „Puck” din Cluj-Napoca. Spectacolul „Duel în oglindă”, în regia lui Vadas László  va avea avanpremiera vineri, 6 mai şi îşi propune să reia seria Nocturnelor, cu un program adresat adulţilor.

Rolul Elisabetei va fi interpretat de Veligdán Boglárka, o tânără actriţă absolventă a Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB), la clasa lui Miklós Bács.

Spectacolul nu este unul cu marionete și este recomandat celor care au împlinit vârsta de 14 ani. Reprezentația va începe de la ora 19. Scenografia este semnată de Lőrincz Gyula. Un bilet costă 10 lei.

duelul5

Elisabeta I, fiica lui Henric al VIII-lea, a fost regina Angliei și Irlandei în perioada 1558 – 1603, fiind cunoscută ca Regina Fecioară, Buna regină Bess sau Gloriana. A fost încoronată la vârsta de 25 de ani și a condus Anglia într-o perioadă de ascensiune politică, artistică și culturală: William Shakespeare, Christopher Marlowe și Ben Jonson sunt câțiva din dramaturgii care au trăit în timpul domniei sale. Epoca elisabetană e una dintre perioadele de referință în istoria Angliei marcată însă de evenimente dramatice și sângeroase.

„Mi s-a părut interesat de surprins momentul transformării unei adolescente neajutorate şi vulnerabile, într-o regină adevărată. Am încercat să redau momentul în care aceasta devine regină, clipa în care reuşeşte să ia o hotărâre istorică foarte importantă. Arătăm cum era ea, o fiinţă neajutorată, singuratică, îşi dă seama că se poate baza doar pe sine însăşi, că e înconjurată de mult rău şi ia o hotărâre dură, complită, care o transformă cu adevărat în regină. Devine astfel unul din marile personaje ale istoriei”, mărturiseşte regizorul Vadas László, cel care semnează şi scenariul spectacolului.

În viziunea sa, atunci când vrem să ne transformăm, e nevoie întotdeauna să luăm o hotărâre. Capacitatea de a lua o decizie şi de a ne asuma efectele ei ne aduce mereu cu un pas înainte. Cu alte cuvinte, uşile ţi se vor deschide doar dacă îţi propui o schimbare.

Regizorul subliniază însă că nu ţine să redea un moment istoric.

„Nu despre asta e vorba. E vorba de feminitate, de puterea dec a fi lider chiar dacă te-ai născut într-o aşa zisă lume a bărbaţilor”, a dezvăluit acesta.

Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. De asemenea, din 2006 a fost lansat programul Nocturne cu spectacole adresate adulţilor. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului. În luna octombrie va avea loc cea de-a 15-a ediție la care sunt invitate trupe de marcă de teatru de păpuși din țară, din Danemarca, Rusia, Ungaria şi Slovenia. Pe afișul ediției 2016 se vor afla 25 de spectacole, ateliere, conferințe și dezbateri pe teme specifice artei păpușeriei.

DUEL ÎN OGLINDĂ

Scenariul şi regia: Vadas László

Scenografia: Lőrincz Gyula

Cu Veligdán Boglárka

Regizor tehnic: Vasile Crăciun

Lumini: Călin Negrea

Sonorizare: Nagy Attila

Maşinişti: Bogdan Motoşcă, Cosmin Cîrlea

Şef de producţie: Mihai Pamfiloiu

Recuziter: Tudoriţa Gavriş

Croitorie: Susana Ani, Augusta Bugnariu

Sculptură: Florin Marin

Pictură: Elena Ilaș

Tâmplărie: Tudor Motoşcă

Lăcătuşerie: Vasile Groza

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.