31 august 2016

Duc drumurile culturii la Gara Mică?

By In Esenţial, Vizual

O nouă inițiativă a fost pusă în mișcare de către o mână de tineri ambițioși, pentru a permite culturii să se desfășoare chiar și în cele mai neașteptate locuri, în cazul acesta, în Gara Mică din Cluj-Napoca.

Gara Mică din Cluj-Napoca, o clădire cu două etaje, aproape o ruină, a fost văzută ca un potențial loc de manifestare a artiștilor de către Ștefan Botiș. Astfel, anul trecut, a umblat în stânga și în dreapta, până a reușit să ia spre folosință această clădire și a reușit să o transforme în galerie de artă prin proiectul BerlinînClujînBerlin.

”Acum un an căutam un spațiu unde să organizez expoziția și am trecut pe lângă gara mică. M-am gândit că e abandonată și m-am interesat cum aș putea primi spațiul acela. M-am descurcat, mi-au zis oamenii ce să fac și am rezolvat. Chiar s-au bucurat că este cineva care vrea să facă ceva acolo”, a spus Ștefan.

Inițiatorul proiectului, deși este conștient că, în mare, Gara Mică este o ruină, vede potențial în acel spațiu. De aceea ar dori să îl transforme într-un spațiu cultural.

”Am vrea cumva ca cineva, de exemplu, facultatea de artă și design să o închirieze. Nimeni nu are însă inițiativă. Lumea e indiferentă. Dacă se face bine, dacă nu, iar bine. Așteaptă pe altcineva să facă. Este o inițiativă culturală, non-profit”, a explicat tânărul.

Gara Mică

Sursă foto: forumtrenuri.com

El, împreună cu echipa sa militează ca spațiul gării să fie folosit pentru evenimente culturale și vede și în nume ceva potrivit, ceva boem, iar ”Gara Mică – Galerie de artă contemporană” sau ”Spațiu cultural – Gara Mică” sunt doar două nume ce el consideră că s-ar potrivi. Tânărul vede în acest spațiu un loc pentru teatru, proiecții de film, galerii de artă contemporană, orice ține de cultură.

”Noi vrem ca spațiul să fie folosit pe viitor de către tinerii care termină o facultate de artă sau de teatru și să aibă un spațiu unde să își desfășoare activitatea. Clujul are nevoie de spații culturale. Nu are suficiente! Sunt puține și mici. E nevoie de diversitate”, a explicat Ștefan.

14171827_1119726721429197_1282878129_n

Artistul Ștefan Botiș

Echipa își imaginează pentru Gara Mică un model liberal, care nu necesită investiție foarte mare, să permită artiștilor să fie liberi, creativi, să nu simtă presiunea de a nu face mizerie, spre exemplu. A văzut așa ceva în Berlin și consideră că este necesar și pentru Cluj. În ceea ce privește proiectul la care ei s-au gândit, acesta este destul de amplu.

”Timp de o lună vor fi ateliere acolo, se va lucra. O dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de idei vom organiza proiecții de filme, spectacole de teatru, discuții, dezbateri. Și aș vrea să chem niște artiști din Berlin, ca să vorbească. Să fie vorba de interculturalitate. Gara, așa conceptual, este locul unde se întâlnesc drumurile, oamenii. Vin din toate direcțiile. E un spațiu făcut în anii 1960, e un design comunist, dar are o alură de galerie New-Yorkeză”, a concluzionat Ștefan Botiș.

3 Comments
 1. P.A. 7 septembrie 2016

  o initiativa foarte buna, success in actiunile voastre 🙂

  Reply
 2. H.A. 2 septembrie 2016

  Gara Mica a fost construita nu in anii ’60, ci in 1976.
  Altfel, ideea de a transforma spatiul Garii Mici intr-un hub cultural e binevenita!

  Reply
 3. Sallak Margit 31 august 2016

  Felicitari si succes !

  Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!