22 iunie 2016

Dragoste de ţigan, premieră la Opera Maghiară

By In Actualitate, Operă
În data de 23 iunie 2016 (orele 18.30), premiera operei Dragoste de țigan la Opera Maghiară din Cluj, va prezenta publicului o capodoperă a literaturii muzicale maghiare, creată de compozitorul Franz Lehár la sfârşitul anului 1909, pe un libret de Alfred Maria Willner şi Robert Bodanzky.

Premiera a avut loc la Carltheater din Viena în 8 ianuarie, 1910. Succesul vienez i-a conferit operetei o notorietate mondială, astfel că în 17 octombrie 1911 a fost montată pe Broadway la Globe Theatre având 31 de reprezentaţii, iar în Londra premiera a avut loc în 1 iunie 1912, la Daly’s Theatre. În Bucureşti opereta a ajuns mai repede, în 23 iunie 1910 fiind reprezentată cu mare success de Compania Lirică Constantin Oţeleşteanu.

Puţine dintre operetele lui Lehár sunt atât de inventive din punct de vedere melodic atât de îndrăzneţe din punct de vedere al armoniei, şi al culorilor instrumentale. Nicăieri folosirea cântecelor tradiţionale ungureşti şi ţigăneşti nu au fost mai convingătoare. Libretul este marcat de o largă paletă de efecte şi afecte dramatice. Personajele sunt conduse de pasiuni adevărate iar muzica este creată pe măsură.

707fd4ef-9e6c-4ebe-b75c-1a0c4ffad1de

Din distribuție fac parte soliștii: Barbara Balázs, Zsuzsa Barabás, Márton Fülöp, Éva Jordán, Judit Hary, Levente Szabó, Livia Chiuariu, Tímea Fülöp, Lóránt Madarász, Mária Mányoki, János Ádám, Enikő Pataki, János Szilágyi, László Veress, László Mányoki, Péter Venczel, Ferenc Kovács, Attila Varga, Bálint Szép. Cu participarea corului, orchestrei și ansamblului de balet al Operei Maghiare Cluj.

Alături de soliști, corul, orchestra și corpul de balet al Operei Maghiare Cluj vor fi coordonați de regizorul Tamás Bori și de dirijorul Szabolcs Kulcsár și de o echipă de artiști de marcă ce semnează scenografia – Sándor Daróczi, costumele – Rita Velich, coregrafia – Zoltán Zsuráfszky, Zsuzsanna Németh, Zsolt Lendvai, Gabriela Rusu P., concert-maeștri – Sándor Barabás, Endre Ferenczi, pregătirea corului – Szabolcs Kulcsár, corepetiția – Gergő Nagy, Ibolya Nagy, Katalin Incze G.

Spectacolul este supratitrat în limba română.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.