În Colecția Școala ardeleană de filosofie au apărut volumele „Lucian Blaga. Conceptele dogmatice” de Ioan Biriș (prof. univ. dr. Universitatea de Vest din Timișoara) – sub egida Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol” din Arad – și „Constantin Noica, întruchipări ale gândirii” de Florea Lucaci (prof. univ. dr. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad).

Filosoful Lucian Blaga se înscrie, în plan metafizic, prin originala sa creație, alături de marii gânditori europeni ai abisalului, ca alternativă de prim rang în raport cu viziunile lui Spengler, Frobenius sau Jung. Construcția sa se dorește, apoi, o soluție contemporană la „criza intelectului” în fața noilor probleme ale cunoașterii științifice, în fața noilor „paradoxii”. Asumând „suprametoda” îngemănată peste tot cu matematica, Blaga ne deschide calea unei modelări matematice a dogmei. (Ioan Biriș)

În devenirea ființei istorice, timpul rostirii îl include şi pe Constantin Noica, un alt „semădău” preocupat de cuvintele şi sufletul limbii române, de gândul ce se înfiripă în orizontul universalului. Noica dă seama de cultura română și, mai ales, de posibilitatea rostirii filosofice. Pentru el, limba română este o limbă care „poartă cu ea întregul logos-ului, chiar dacă nu este limbă universală”, fiind astfel potrivită să însuflețească gândirea și să-i dea întruchipări originale. (Florea Lucaci)

Fotografia lui Lucian Blaga de pe copertă ne-a fost pusă la dispoziție de Muzeul Național al Literaturii Române, iar fotografia lui Constantin Noica ne-a fost oferită de autorul acesteia, Dinu Lazăr.

Volumele sunt disponibile pentru comenzi online atât în format tipărit (BlagaNoica), cât și sub formă de eBook (BlagaNoica).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.