„Vom dubla la anul Muzeul de Fotografie cu unul de …Nefotografie!”

Dorel Găină este profesor universitar doctor la Universitatea de Arte şi Design Cluj. Este şi unul din personajele UAD-ului, inconfundabil ca prezenţă. Universitarul Dorel Găină predă la Cluj din 1991 în cadrul secţiei de fotografie-video-procesare computerizată a imaginii. Clujulcultural.ro a discutat cu acesta despre şansele noii promoţii de absolvenţi de la foto, Festivalul Photo România sau  colecţia sa personală de obiecte foto.

Clujulcultural.ro:  Recent a absolvit o nouă generaţie de studenţi la secţia foto-video-procesarea computerizată a imaginii. Judecând după valoarea acestei promoţii şi a celor anterioare, unde se află şcoala de foto clujeană comparativ cu cele similare din alte centre universitare?

Dorel Găină: Se află într-un egal care nu are voie să fie neapărat comparat cu alţii. Se află sus, cum se află şi celelate secţii ale Universităţii de Arte şi Design (UAD), sculptură, pictură. În primul rând te compari cu tine însuţi şi cu sensibilitatea artistică şi abia apoi cu alţii. Poate se poate compara şcoala clujeană cu sensibilitatea culturală contemporană internaţională. Sunt tineri valoroşi, există multă valoare la Cluj la cei care au terminat secţia anul acesta.

Clujulcultural.ro: Ce îi lipseşte atunci şcolii clujene de fotografie ca să ajungă cum e cea contemporană de pictură, despre care se vorbeşte în termeni elogioşi ca fiind „Şcoala de la Cluj”?

DG: Răbdarea a încă câtorva clipe de vreme, ca să zic aşa. Trebuie să mai treacă timp. Fotografia nu e aşa de apreciată încă de colecţionari. Există un decalaj temporal şi metafizic, spiritual,  în favoarea picturii şi sculpturii . Şi nu vorbim  doar de foto, vorbim de video, vorbim de procesarea computerizată a imaginii.  Vorbim sigur şi de fotografie şi transfotografie. Există un decalaj între valorile culturale şi valorile să le zicem… financiare ale unui colecţionar faţă de fotografie. Dar asta nu înseamnă că nu există interes pentru fotografie. Chiar există şi Clujul e unul din oraşele care dă tonul.

Clujulcultural.ro:  Într-un oraş cum e Clujul, care a dat  lumii primul fotoreporter de război, Carol Popp de Szathmári, este firesc ca niciun monument să nu amintească acest lucru? Secţia de foto a UAD nu are de gând să facă ceva în acest sens?

D.G.: M-aţi surprins cu problema aceasta, cu vestea aceasta. Ea se încadrează în firescul anonimatului. Dar sigur, să amintim că există un premiu Carol Popp de Szathmári la Cluj şi o bienală la Oradea dedicată acestuia. Personajul e complex, nu aparţine numai Clujului ci şi oraşului  Satu Mare, Bucureştiului, Vienei şi multor alte locuri. Dar problema semnalată rămâne. Voi face diligenţe în acest sens…

Dorel Găină, o legendă vie a fotografiei clujene
Dorel Găină, o legendă vie a fotografiei clujene

Clujulcultural.ro: Dacă ar veni la Cluj Barack Obama, aveţi de ales între un aparat foto de ultimă generaţie şi un aparat pe film performant. Pe care îl luaţi să faceţi fotografii?

D.G.: Amândouă ! Mai chem şi prieteni cu ale lor! Prefer digitalul pentru că acum pot încărca mai mult pe el, dacă ar fi vorba de o aşa vizită, îmi dă mai mult ca să spun aşa. Dar sunt îndrăgostit, rămân îndrăgostit mai ales de aparatul pe film performant, nu pot nega. Trebuie să le utilizăm însă pe ambele.

Clujulcultural.ro: Sunteţi mulţumit de cum stă Clujul cu spaţiile expoziţionale?

D.G.: Nu, nu sunt deloc mulţumit! Salut spaţiile neconvenţionale, oferite de cafenele, de localuri, apreciez ce se întâmplă la Casino Centrul de Cultură Urbană, Casa de Cultură a Studenţilor, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”. Dar o spun, lipsesc foare mult spaţiile profesioniste, dedicate expoziţiilor foto şi arte plastice.

Clujulcultural: Poate Photo România Festival să devină pentru fotografie ceea ce este TIFF pentru film?

D.G.: Eu cred că da. Va fi. Am participat mult mai puţin decât mi-am dorit la prima ediţie, din păcate. Acest festival aparţine unei alte generaţii , tinere, încă tinere, iar Clujul are suficientă energie spirituală şi efervescenţă culturală ca să îl crească. Trebuie să se întâmple acest lucru!

Clujulcultural.ro: Ce conţine colecţia personală de obiecte  foto? Aţi dona-o unui muzeu? Cum o vedeţi pusă în valoare?

D.G.: Păi am împrumutat aparatură la Muzeul de Fotografie inaugurat la Photo România Festival!. Am donat un aparat AGFA cu burduf, cumpărat din piaţa de vechituri. Eu mereu cumpăr aparatură. Am fost 15 fotografi care am donat tot felul. Aparatură şi fotografie veche. Muzeul nu ştiu dacă mai e deschis dar la anul îl vom dubla cum un… Muzeu de Nefotografie! Există deja un grup de iniţiativă. Va conţine texte despre making-off-urile din jurul unor proiecte de fotografie, întâmplări puse sub forma unor scenarii imaginare etc. Va fi şi Muzeu de Fotografie şi de Nefotografie. Le-am spus deja ideile organizatorilor care au apreciat. Sigur că mai este timp, dar o vom face eu aşa zic.

[stextbox id=”clujulcu” caption=”Cine e Dorel Găină”] Născut în 1953. Profesor universitar doctor la UAD Cluj. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, Art Situ din Franţa. Are la activ o bogată activitate expoziţională, în cadrul a zeci de de expoziţii personale, de grup, naţionale şi internaţionale. Printre altele a expus în Brazilia, Franţa, Slovenia, Ungaria etc.[/stextbox]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.