3 august 2019

Doliu în teatru. A murit marea regizoare Cătălina Buzoianu

By In Teatru

Regizoarea Cătălina Buzoianu a murit sâmbătă, la vârsta de 81 de ani.

Informaţia a fost confirmată, pentru agenția de presă AGERPRES, de reprezentanţi ai Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Decesul regizoarei a fost anunţat şi pe pagina de Facebook a Casei de producţie a TVR.

“Drum lin în lumină, Cătălina Buzoianu (13 aprilie 1938 – 3 august 2019)”, scrie pe pagina de socializare a Casei de producţie a TVR.

Cătălina Buzoianu s-a născut în 13 aprilie1938 la Brăila). Face parte dintre cei mai importanți regizori de teatru din România. Și-a dedicat viața scenei și învățământului teatral, din 1975 fiind profesoară la catedra de regie teatru, iar din 1990 – decan al secției de teatru din cadrul UNATC București. Cătălina Buzoianu are peste o sută de piese montate în țară și în străinătate, activitatea sa artistică fiind recompensată cu numeroase premii românești și  internaționale.

După absolvirea institutului a fost repartizată la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași, apoi a fost regizor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, până în anul 1973. În perioada 19791985 a fost prim-regizor permanent la Teatrul Mic din București, apoi regizor permanent la Teatrul Bulandra, din 1985 până la pensionare, în 2006. A realizat numeroase adaptări pentru teatru după romane ale unor autori consacrați. Una din cele mai cunoscute reușite în acest sens fiind premiera de laTeatrul Lucia Sturdza Bulandra cu “O dimineață pierdută” după romanul omonim de Gabriela Adameșteanu. Pe lângă teatru, a regizat și spectacole de operă. A colaborat cu multe teatre din țară și din străinătate, conform wikipedia.org

În paralel cu activitatea de regizor, începând din anul 1975 Cătălina Buzoianu a fost profesoară la Catedra de Regie Teatru a IATC București (azi UNATC), din 1990 ocupând și funcția de decan al Secției de Teatru. După pensionare, predă la masterat cursurile de Antropologie și de Forme alternative de teatru.

”Eu nu sunt nefericită deloc. Am trăit o viaţă din plin şi am făcut din teatru exact viaţă. Cred că în teatru am făcut tot ce trebuia să fac. Am primit tot ce mi s-a oferit. Am făcut ce am crezut.”
”Îmi doresc singurătatea”, spune regizoarea, într-un interviu pentru Evenimentul zilei, declarându-şi amărăciunea faţă de actorii care nu mai ştiu să ardă până la capăt şi faţă de starea teatrului de astăzi.
“Nu mai regăsesc însă omogenitate şi spirit în teatrele din Bucureşti, spun asta cu mare amărăciune. (…) “Mă îndurerează foarte mult, în anii ’70 şi ’80 s-a făcut un teatru foarte spectaculos, care acum nu se mai practică”. 
Cătălina Buzoianu

https://www.agerpres.ro/cultura/2019/08/03/oana-pellea-la-moartea-catalinei-buzoianu-a-apus-steaua-unui-regizor-ce-a-facut-istorie-in-teatrul-romanesc–350889

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.