Doi absolvenți au construit păpuși în mărime naturală și propun un spectacol inedit

Teatru

Artista Ioana Luculescu și Iulian Lungu vor să introducă teatrul de păpuși pentru adulți la Cluj.

”Suntem unici în lume prin ceea ce facem„ se laudă aceștia, ”am construit câteva păpuși cu ajutorul programelor de design și sunt printate la 3dprinter. Vreau să menționez că păpușile au și mecanisme noi și sunt de mărime umană , cu ochi, pleoape, gură, degete individuale. Eu am terminat anul trecut facultatea și de anul trecut am lucrat la construcția și îmbunătățirea lor”, spune actrița Ioana Luculescu.

Pentru a înțelege demersul lor publicăm un interviu cu aceasta:

Ioana Luculescu

De ce teatrul de păpuși ?

Am ales teatrul de păpuși deoarece spre deosebire de România unde există o legătură directă între teatrul de păpuși și copii , în străinătate teatrul de păpuși se adresează și publicului adult, cu o gândire mult mai complexă, unde se tratează teme cu un mai puternic impact emoțional. Teatrul de păpuși prin definiție implică povestea unui obiect fie el din lemn, plastic, hartie, metal care poate lua de cele mai multe ori o formă umană sau animală, unde prin actul artistic de mânuire și imaginația spectatorului se crează o identificare directă a omului cu personajul făcândul un părtaș direct la povestea acestuia. In străinătate teatru de păpuși este destinat atât publicului tânăr, unde spectacolele sunt dedicate copiilor iar abordarea profundă este înlaturată/evitată, cât si publicului adult, rațional, unde spectacolele pot trata teme mult mai sensibile pentru spectator, unde metafora are rolul si înțelesul ei. De multe mi s-a întâmplat să merg la un spectacol de teatru și să nu mă pun ” în pielea personajului ” poate pentru că jocul actorului, sau construcția personajului nu se aseamăna cu alegerea sau emoția mea. Cred că prin teatrul de păpuși este posibilă doborârea barierei dintre spectator și personaj prin simpla idee inocentă și nostalgică a identificării în copilărie cu păpușa.

CC: De ce păpuși mari?

Am ales să construim păpușile în mărime naturală, aproape de proporțiile umane deoarece ne-am dorit să se vadă bine până în ultimul rând deoarece o privire, o clipire, o atingere transmite mult mai mult spre deosebire de un cuvânt. Spectacolul este unul non-verbal deoarece dorim să ne adresăm unui public indiferent de naționalitatea acestuia, iar prin gesturi putem exprima o mai mare varietate de sentimente. Dacă vorbim din punct de vedere tehnic, mărimea păpușilor se datorează și faptului că mecanismele sunt complexe și unice și momentan nu pot fi micșorate. Iar din punct de vedere artistic, am ales ca mărimea păpușilor să fie aproae identică cu ce umană pentru ca povestea de dragoste a personajelor principale, cei doi bătrânei care cum spune și numele spectacolului sunt „Fericiți până la adânci bătrâneți ” să poată fi sau deveni povestea oricărui om

CC: Spuneți cititorilor siteului câte ceva despre voi…

Suntem Ioana Emilia Luculescu, actriță și Iulian Lungu actor mânuitor și regizor, foști studenți ai Facultății de teatru și film de la Univ. ”Babeș Bolyai” Cluj și ai Facultății de teatru „George Enescu” Iași, care prin muncă și creație încercăm să introducem teatrul de păpuși pentru oameni mari în Cluj-Napoca și un lucru unic în România, construcția complexă a păpușilor cu ajutorul 3d printeru-lui. Am devenit polivalenți în mai multe arte și am devenit și autodidacți în utilizarea tehnologiei pentru evoluția meșteșugului sculpturii.

Ce implică un asemenea spectacol?

Spectacolul de păpuși implică construcția regizorală, construcția tehnică a păpușilor, aici vorbim de sculptură, pictură, costum, mecanisme și mânuirea lor. Spre deosebire de un spectacol teatral unde actorul transmite direct mesajul, în teatrul de păpuși mesajul este transmis prin animarea păpușii, unde actorul mânuitor este cel care direcționează din umbră mesajul prin intermediul păpușii.

Chiar unic în lume? Nu e cam exagerat?

Deoarece termenul ” unic în lume ” este foarte des folosit, în momentul în care acesta este adevărat lumea nu mai crede. Fiind la început de drum ne dorim ca oamenii să descopere păpușile și să vedem ce impact au asupra lor, la ultima reprezentație am avut spectatori care ne-au spus că nu au mai văzut un spectacol de păpuși de la grădiniță și că acest spectacol i-a făcut să devină nostalgici, alții mai în vârstă ne-au spus că a avut un efect terapeutic. Ce ne-a făcut pe noi să ne simțim încrezători a fost momentul în care la final toți spectatorii au început o furtună de aplauze în același timp, asta a făcut ca toată munca de luni de zile să merite. Dorim să evoluăm de la reprezentație la reprezentație, să plimbăm spectacolul peste tot în România și în lume, să avem cât mai mulți spectatori cărora să le spunem această poveste frumoasă!

Spectacolul se va juca pe data de 8 și 9 Februarie ora 19:00, strada Samuel Brassai nr 7

2 thoughts on “Doi absolvenți au construit păpuși în mărime naturală și propun un spectacol inedit

  1. Un spectacol cu adevarat fantastic. Am avut placerea sa ii cunosc pe acei doi oameni care au pus baza teatrului de papusi pentru oameni mari numit HalaArt. Munca si devotamentul lor se resimte in spectacolele pe care ei le tin. Nu pot sa va descriu spectacolul ,,Fericiti pana la adanaci batraneti,, deoarece cuvintele nu m-ar ajuta. Asa ca, va invit sa participati la acest spectacol unic si sa simtiti pe pielea dumneavoastra emotiile din timpul acestuia. Nu veti regreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *