14 aprilie 2018

Documentarul “România neîmblânzită”, primit cu sală arhiplină la Cluj

Acesta a intrat oficial în cinematografe

By In A 7-a
Sute de clujeni au  umplut  până la refuz,   vineri seara, cinematograful “Florin Piersic” la proiecția specială a documentarului “România neîmblânzită”. Aceste este o producție unică care dezvăluie frumusețea sălbatică a României, frumusețe nealterată, neprelucrată, magică, dar fragilă, în același timp.
 
Documentarul a intrat oficial de ieri în cinematografele clujene și din toată țara. 
 
Filmul este susținut de Auchan Retail România și de ONG-ul de mediu The European Nature Trust și a fost realizat de casa de producție britanică Off the Fence.
 
“Unele lucruri trebuie păstrate așa cum sunt”,  este mesajul pe care dorește să-l transmită documentarul. Este o invitație la cunoaștere, responsabilitate, și prețuire.
 
Pelicula și-a făcut debutul internațional pe 18 martie, la Washington, în cadrul unui festival de film ecologic și pe data de 12 aprilie, la Londra, în cadrul galei BAFTA (British Academy of Film and Television Arts).
 
În cinematografele din România, filmu este distribuit de Transilvania Film (casa de distribuție a regizorului Tudor Giurgiu).
 
Documentarul România neîmblânzită este un pas important în construirea unor demersuri viitoare de susținere a unor cauze ecologice.
 
Scenariul a fost realizat de regizorul Thomas Barton-Humphreys şi Alex Păun, producătorii executivi au fost Ellen Windemuth, Ionuț Ardeleanu, Paul Lister, imagine de John Waters, montaj Dan Schwalm, muzica Nainita Desai, traducerea în română a fost realizată de Marius Chivu.
 
 

Sală arhiplină la Cinema “Florin Piersic”

 
La proiecția specială de  la Cluj-Napoca au participat actorul Victor Rebengiuc, care narează cu vocea sa inconfundabilă și regizorul Tudor Giurgiu, în calitate de distribuitor al filmului. Moderator a fost actorul Bogdan Bob Rădulescu.
 

Actorul Victor Rebengiuc

Casa de producție britanică a trimis în România timp de un an 22 de cameramani care au filmat 400 de ore de peliculă, uneori în condiții dificile. Echipa a străbătut 80.000 de kilometri folosind șase tipuri diferite de transport (mașină, barcă, avion, elicopter, snowmobil și mașinuță de golf). S-a filmat în Parcul Național Piatra Craiului, 
Munții Făgăraș, Parcul Național Cozia, Delta Dunării, Histria, Parcul Natural Vânători-Neamț, Peșterea Urșilor, 
Munții Apuseni, Pajiștile înflorite și sălbatice din Viscri, Porțile de Fier, Parcul Național Cheile Beușnița, 
Parcul Natural Văcărești, București, Cluj, Iași. 

A rezultat o minunăție de film, cu, filmări spectaculoase în care apar peisaje superbe și animale pe care altfel nu ai șansa să le vezi în habitatul lor: ursul brun, râsul carpatin, acvila de munte, salamandra de foc, morunul din Deltă și multe alte specii. Foarte gustate au fost secvențele cu bătălia dintre mistreț și ceata de lupi, modul în care își îngrijește rîsul puii, sau ursoaica cu simpaticii săi puiuți.  Multe din filmări, extrem de profesioniste, din munți, Delta Dunării sau cele subacvatice te impresionează puternic. Este o peliculă foarte bine filmată.

Un documentar frumos, cu imagini  peste care vine vocea frumoasă a lui Victor Rebengiuc, care narează cu mult farmec oferind informații inedite.

Filmul are unele momente mai statice, în care și vocea naratorului parcă așteaptă să se întâmple ceva. Genul acesta de documentare poate fi văzut pe canale cum ar fi Discovery sau Natural Geographic.

Publicul a fost impresionat de film, l-a aplaudat frenetic la final. Au fost oferite  flori lui Victor Rebengiuc și acesta a acordat autografe. În holul cinematografului acesta  a făcut după proiecție o fotografie cu echipa sponsorului.

“E un film la care am lucrat cu inexprimabilă bucurie pentru că am fost cucerit de ceea ce vedeam pe ecran. Sunt lucruri de o poezie extraordinară, nebănuite, nu îmi venea să cred ceea ce vedeam şi încercam să mă conving că e adevărat, că nu e un trucaj, că nu e vorba de o regie. Nu este un film aranjat. Filmul acesta este spontan, este făcut cu dragoste, oamenii aceştia au stat 400 de ore în frig, în ploaie şi în vânt pentru a ieşi un cadru bun. E un efort pe care l-au făcut din dragostea pentru natură.

Am fost teribil de onorat că am avut această sarcină de a nara acest documentar. Şi vă rog celor care l-aţi văzut să povestiţi şi altora pentru că merită. Pentru România”, a declarat naratorul filmului, Victor Rebengiuc.

Intervenția lui Victor Rebengiuc:

Ce a spus Tudor Giurgiu, distribuitorul filmului:

Trailer “România neîmblânzită”:

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.