4 octombrie 2017

Documentare politice la Cinema Mărăști

By In A 7-a, Actualitate

Luna octombrie este luna filmului Focus Atelier 360°. În weekend-urile 1, 8, 15 și 22 octombrie, între orele 19.00-21.00 clujenii sunt așteptați la Cinema Mărăști pentru proiecția a patru documentare politice urmate de discuții între public și echipa artistică.

Focus Atelier, proiect al Asociației Reciproca, ajunge la a III-a ediție, sub titlul Focus Atelier 360°, Cluj-Napoca. Tema „Practici în arta politică din Estul Europei ” aduce în prim-plan artiști din țară și din imediata vecinătate care, prin arta lor, vin în întâmpinarea unor probleme comune spațiului geo-politic în care ne regăsim.

Program

Duminică 01 octombrie 2017, ora 19:00, Cinema Mărăști

NUMELE MEU ESTE  JANEZ JANŠA (Slovenia 2007)
În 2007, trei artiști s-au alăturat Partidului Democrat Sloven (SDS) schimbându- și în mod oficial numele în cele ale liderului partidului, Prim Ministrul Sloveniei, Janez Janša. Chiar dacă și-au schimbat numele din motive personale, granițele dintre viețile lor și artă au început să fuzioneze în multe și neprevăzute moduri. Semnalată ca gest artistic, aceasta schimbare de nume a provocat o gama larga de interpretări în cercurile artistice atât în Slovenia cât și străinătate și totodată în rândul jurnaliștilor și a publicului general.

Duminică 08 octombrie 2017, ora 19:00, Cinema Mărăști

A ÎNCEPUT PLOAIA (România 2017)

Proiecție film urmată de discuții libere cu regizorul Michele Lancione susținute de Căși sociale ACUM/ Fundația Desire
Organizația Amnesty International declara că în România „dreptul la locuire nu este efectiv recunoscut sau protejat de legislație” și că romii sunt „afectați în mod disproporțional” de evacuările forțate. „A început ploaia” este primul documentar de lung-metraj care narează întreaga istorie – și motivele – acestor hărțuiri și dislocări continue. Se urmărește povestea comunității de pe Strada Vulturilor 50 din București, care a locuit pe străzi între septembrie 2014 și iunie 2016, pentru a se lupta împotriva evacuărilor. Acestă acțiune devine cel mai lung și vizibil protest pentru dreptul la locuire din istoria contemporană a României. 

 

Duminică 15 octombrie 2017, ora 19:00, Cinema Mărăști
ODESSA (România-Germania 2013)
Pornind de la cel mai întunecat moment din istoria recentă a țării, masacrul din octombrie 1941 când Armata Română, fără sprijin german, a ars de vii peste 22.000 de civili – majoritatea evrei – în orașul ocupat Odessa (Ucraina), Iepan lansează prima dezbatere publică despre trecutul fascist al României. Odessa urmărește, cu o anumita doză de autoironie, procesul dureros și complex prin care Iepan descoperă complicitățile și conexiunile care au condus la purificarea etnică executată de România în timpul războiului și află în ce măsură acele prejudecăți și mecanisme de gândire sunt valabile în România de astăzi.

Duminică 22 octombrie 2017, ora 19:00, Cinema Mărăști
ROMII NU SUNT GUNOAIE (România 2017)
Filmul este o reconstituire a videoclipurilor realizate în ultimul trimestru al anului 2016 de către Fundația Desire în cadrul campaniei “Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie” care și-a propus atât să conștientizeze cum funcționează rasismul de mediu, cât și să utilizeze diferite instrumente ale luptei împotriva acestuia. Firul roșu al scenariului este țesut din legăturile dintre modul în care proximitatea rampelor de deșeuri ale municipiului Cluj-Napoca afectează locuitorii din colonia Dallas, de pe str. Cantonului și din zona caselor modulare, ele împreună formând zona Pata Rât.

Focus Atelier 360, ediția #3, Cluj, este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural și de Primăria și Consiliul Local Cluj Napoca. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțări.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.