Document INEDIT. Carlos Şacalul, Ceauşescu şi Securitatea

Clio Special

Venezueleanul Ilici Ramirez Sanchez, autoporeclit „Carlos Şacalul” a fost unul dintre teroriștii la modă ai anilor `70 – `80, care a însângerat Europa occidentală. Regizor și autor al unor atentate teroriste de manual pentru perioada „romantică” a fenomenului, Șacalul a fost cocoloșit de regimul comunist român și de securitatea sa.

Clujulcultural.ro vă oferă un document importat, inedit, despre relaţiile lui Carlos cu Ceauşescu şi Securitatea.

Primele cercetari în privința legaturilor teroristului cu Securitatea au început imediat după revoluția din 1989, în baza unui raport realizat de colonelul Sergiu Nica. În 1998, Parchetul General a relansat ancheta, iar generalul  Dan Voinea în urma informațiilor cuprinse în raportul lui Nica, a deconspirat persoanele de contact ale lui Carlos în România comunistă, demnitari români la cel mai înalt nivel: generalul Iulian Vlad, șeful fostei Securități, generalul Nicolae Pleșiță, șeful Departamentului de informații externe al fostei Securități, Tudor Postelnicu, fost ministru de Interne și fost șef al DSS.

Departamentul Securității Statului (DSS) și Direcția de Informații Externe (DIE) îi ofereau teroristului bani, arme şi refugiu, cerându-i în schimb să lichideze adversarii politici fugiți în Occident.

carlos sacalul
Teroristul Carlos Şacalul-foto wikimedia.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Când venea Şacalul, USLA pleca în vacanţă

De câte ori ateriza în Bucureşti, ofiţerii Unității Speciale de Luptă Antiteroristă (USLA) care aveau misiunea să-l rețină,  erau trimişi de şefii lor în vacanță, să se bronzeze pe malul Mării Negre, pentru a evita „disconfortul” unei întâlniri cu Șacalul.

În  procesul verbal ataşat puteți citi mai multe despre relația dintre structurile de securitate și Carlos Șacalul prin mărturia unui înalt demnitar comunist: Tudor Postelnicu (fost ministru de interne 1987-1989 și fost șef al Securității între 1978 – 1987. De numele său sunt legate urmărirea și persecutarea mai multor disidenți).

Astfel, în prezența generalului magistrat Dan Voinea, șeful secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General al României, a domnlui Jean-LouiseBruguire, prim vicepreședintele Camerei de Instrucție al Tribunalului de Mare Instanță din Paris, domnului Rioud Jean Francois, căpitan de poliție la D.S.T.  și a domnului Patrick Martin, căpitan de poliție de la Brigada Criminală de la  D.R.P.J. din Paris, Tudor Postelnicu explica legăturile între fostele structuri de Securitate și Carlos Șacalul.

Însuși Nicolae Ceaușescu era direct interesat de subiect, dând undă verde la primele legături dintre viitoarele părți contractante.

Convorbire Dan Voinea-Tudor Postelnicu:

Dan Voinea: Ce ne puteți spune asupra legăturilor între vechile servicii de securitate și grupul Carlos?

Tudor Postelnicu:Nu îmi amintesc exact dar în 1981 sau 1982 , Ceaușescu Nicolae m-a întrebat ce știu despre venirea lui Carlos în România. Eu nu știam dacă acest Carlos venise atunci prima dată în România sau nu, și am răspuns că nu am nici o cunoștință deși eram șeful securității statului. Am cerut lui Ceaușescu permisiunea, să-mi dea voie să mă edific și să-l întreb de Carlos pe generalul Pleșiță. Convingerea mea a fost că întrebarea lui Ceaușescu era mai mult formală, pentru că Ceaușescu nu avea nevoie să mă întrebe pe mine ce știu eu despre Carlos. Ceaușescu avea un frate, consilier principal la ambasada României din Viena. Și avea atâtea alte mijloace de a se informa. Eu l-am întrebat pe generalul Pleșiță și acesta a spus că au fost făcute demersuri și are trimisă o femeie de către Carlos, să-i faciliteze acestuia din urmă intrarea în România. Eu nu acuz pe nimeni dar această femeie antemergătoare a fost trimisă la Pleșiță sau la Nica Sergiu sau alții. Generalul Pleșiță mi-a confirmat că există demersuri făcute ca, Carlos să vină în România. Eu am raportat acest lucru lui Nicoale Ceaușescu respectiv că am aflat de la Pleșiță că sunt demersuri pentru Carlos să vină în România. Ceaușescu a spus da, să fie audiat și ascultat Carlos de generalul Pleșiță despre ce dorește acesta să facă. Menționez că eu personal nu l-am cunoscut pe Carlos, nu am discutat niciodată în viața mea, Ceaușescu m-a întrebat de fapt, dorea să șite de la mine ce dorește Carlos și prin mine. În timpul cercetărilor am aflat că Carlos a intrat de mai multe ori în România, lucru despre care nu am cunoștință”răspundea la întrebarea magistratului Voinea, fostul șef al securității, Tudor Postelnicu.

Șacalul a ajuns pentru prima dată în România, în anul 1973, când a intrat în ţară clandestin, sub identitatea unui cetăţean francez. În București s-a întâlnit în secret cu doi diplomaţi irakieni şi câţiva palestinieni.

În România Carlos Șacalul a fost găzduit într-o casă conspirativă unde alături de reprezentanții DIE a plănuit câteva atentate comandate de Ceauşescu.

După venirea lui Carlos în România la câteva zile în anul 1981 sau 1982, așteptam să mă cheme Ceaușescu ca să-i dau un răspuns, eu i-am spus că generalul Pleșiță mi-a raportat că a reușit să se întâlnească cu el, să vorbească cu el, nu l-am întrebat cine a participat și mi-a spus că Carlos dorește să fie ajutat de partea română cu niște muniție (…).

După ce Pleșiță mi-a raportat că a fost cazat Carlos într-o casă conspirativă, eu am raportat acest lucru lui Ceaușescu. Mult mai târziu, în timp ce treceam cu mașina oficială spre Aeroprotul Otopeni, Nica Sergiu mi-a arătat casa conspirativă în care a fost cazat Carlos. În ce privește fotografiile ce mi se prezintă precizez că în ele este prezentată o casă în care a locuit Carlos. Menționez însă că în timpul a stat în acea casă, eu nu m-am dus acolo.

Această mărturie este o scurtă introducere istorică a viitoarelor relații dintre regimul Ceașescu și starul terorismului internațional, Carlos Șacalul, Nicolae Ceaușescu comandându-i acestuia, prin intermediul organelor de securitate, cel puțin șapte atentate, pentru care a virat în conturile bancare ale venezueleanului câteva milioane de dolari. Cele mai celebre atentate i-au vizat pe dizidenții de la postul de radio „Europa Libera” din 28 februarie 1981, despre care era informat și generalul Pleșiță, și atentatul care l-a vizat pe fostul șef al DSS, Ion Mihai Pacepa, considerat de regimul comunist un  trădator de țară, după fuga acestuia în Statele Unite, în anul 1978.

 

Text şi document  de Horia Nasra, antropolog

colaborator Clujulcultural.ro

Proces verbal:

2 thoughts on “Document INEDIT. Carlos Şacalul, Ceauşescu şi Securitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *