16 octombrie 2019

Doamnele Muzicii Românești, recital cameral la MET

By In Muzica

Muzeul Etnografic al Transilvaniei în parteneriat cu Asociația Heart-Core vă invită vineri, 18 octombrie 2019, începând cu ora 18,30, la Recitalul cameral dedicat creației muzicale feminine românești, susținut de Diana Jipa la vioară și Ștefan Doniga la pian.

Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei (în Sala Reduta – str. Memorandumului nr. 21).

Intrarea este liberă!

Programul va cuprinde următoarele piese: Felicia Donceanu – Sonata nr. 1 pentru vioară și pian în re minor; Violeta Dinescu – Satya II (aranjament pentru vioară și pian de Vlad-Răzvan Baciu); Hilda Jerea – 7 dansuri românești pentru vioară și pian pe motive culese de Bela Bartok; Laura Manolache – „Personaje”; Carmen Petra Basacopol – Sonata nr. 1 op. 5 pentru vioară și pian în fa diez minor; Liana Alexandra – Vals.


Creatoare de act cultural, artiste, compozitoare, oameni de știință, sportive – prezența feminină a avut și are un rol neprețuit în evoluția culturii românești prin modele profesionale, artistice și umane de excepție.


Pornind de la prezentarea câtorva astfel de destine închinate artei sunetelor, doi tineri muzicieni români propun un concept cultural amplu, consacrat evidențierii acestor valori, și care conține, între altele, activitate de cercetare, realizare de înregstrări, producție de disc, turneu național de recitaluri, campanii media, promovare și distribuție gratuită în școli de materiale documentare și audio. Totul sub un singur și sugestiv nume: „Doamnele muzicii românești”.


Cu un palmares de peste 60 de concerte și recitaluri susținute numai în ultimul an în 10 țări de pe 3 continente, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga alcătuiesc unul dintre cele mai active și mai apreciate ansambluri camerale românești actuale.


Prezentul proiect reprezintă deja al doilea produs discografic realizat de cei doi muzicieni după cel dedicat, cu un an în urmă, creației lui Dinu Lipatti, și al șaselea turneu de concerte, toate consacrate promovării muzicii românești.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.