Cristian Măcelaru a prezentat pe scurt această iniţiativă a sa în cursul unei întâlniri pe care a avut-o marţi cu preşedintele Klaus Iohannis, după concertul susţinut la Sala Palatului, cu Orchestra Naţională a Franţei. Preşedintele Iohannis l-a felicitat pentru interpretarea excepţională. La întâlnire au participat şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, Clément Beaune, secretarul de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Guvernului francez, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, şi Iulia Matei, secretar de stat la Ministerul de Externe.

Miercuri, programul Festivalului „Enescu” continuă cu prezentarea în premieră a operei „Piticul”, de Alexander Zemlinsky, şi cu un concert susţinut de Mahler Chamber Orchestra şi faimoasa pianistă Yuja Wang.

Mahler Chamber Orchestra şi pianista Yuja Wang vor concerta la Ateneul Român, de la 16.30. Alături de concertmaestrul Matthew Truscott, artiştii de la Mahler Chamber Orchestra vor susţine un program divers, din creaţia lui Haydn, Janáček, Stravinsky şi Şostakovici. Prima lucrare, Simfonia nr. 31 în Re Major de Haydn a fost compusă în anul 1765 pe vremea când Haynd era muzician de curte, în slujba Prinţului Esterházy. Joseph Haydn este consacrat în istoria muzicii ca fiind părintele simfoniei, scriind 108 simfonii, dintre care 30 în timpul activităţii sale la Curtea Princiară. Simfonia nr. 31 este numită „Hornsignal”, datorită importanţei acordate cornilor, motiv pentru care aceasta lucrare poate fi considerată o simfonie concertantă.  Temele muzicale destinate cornilor şi efectul-răspuns al corzilor oferă lucrării un caracter ceremonios, care ilustrează imaginea curţilor regale din secolul al XVIII-lea.
 

Pianista va interpreta şi Capriccio pentru mâna stângă şi ansamblu de suflători, de Janáček, o piesă originală şi emblematică pentru stilul ompozitorului ceh. Janáček a început lucrul la această lucrare fiind inspirat de dorinţa pianistului Otakar Hollmann de a interpreta o lucrare doar cu mâna stângă. În urma luptelor de pe frontul Primului Război Mondial, Otakar Hollmann şi-a pierdut mâna dreaptă, iar lucrarea lui Janáček i-a oferit şansa de a reveni pe scenă. Deşi nu i-a dedicat lucrarea pianistului, acesta a interpretat-o în premieră la Smetana Hall  din Praga cu membrii Filarmonicii în anul 1928, sub bagheta dirijorului  Jaroslav Řídký.

Octetul de suflători scris de Igor Stravinski aduce pe scenă prospeţimea şi vitalitatea modernismului. Finisat în anul 1923, cu o diversitate tematică şi de caractere, octetul este una din primele lucrări neoclasice din creaţia lui Stravinski. A fost pus în scenă la Opera din Paris, fiind prima premieră a unei lucrări proprii  dirijată de compozitorul. De asemenea, a fost prima lucrare înregistrată de Stravinski. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la moartea compozitorului, iar Festivalul „Enescu” marchează memoria lui Stravinski prin interpretarea lucrărilor sale.

Programul se va încheia cu interpretarea Concertului nr. 2 op. 102 în Fa Major de Dmitri Şostakovici. Şostakovici a compus concertul pentru fiul său Maxim, în anul 1957, iar premiera a avut loc la concertul său de absolvire a conservatorului. Concertul nr. 2 pentru pian este una dintre cele mai populare  lucrări ale compozitorului, scris într-un caracter aproape neobişnuit de senin în creaţia sa.

La Sala Palatului, la ora 19.30, Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio vor interpreta opera „Der Zwerg/ Piticul”, de Zemlinsky, sub conducerea dirijorilor Oleg Caetani şi Ciprian Ţuţu. Opera „Der Zwerg” a fost inspirată de povestea Ziua de Naştere a Infantei, de Oscar Wilde, şi este scrisă într-un singur act, pe un libret de Georg C. Klaren. Ea prezintă povestea de dragoste dintre Infantă şi un pitic care nu realizează că este pitic. Premiera a avut loc în Koln, în 1922, sub bagheta dirijorului Otto Klemperer. 

Cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” se va încheia pe 26 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.