16 decembrie 2014

Dialog cu scenografa Carmencita Brojboiu

By In Actualitate

După întâlnirile cu Silviu Purcărete, Vasile Șirli, Andrei Șerban și Robert Woodruff, la cea de a patra ediţie a întâlnirilor invitatul discuţiei va fi Carmencita Brojboiu, scenografa distinsă cu premiul Vlad Mugur. Discuția va avea loc marți, 16 decembrie după spectacolul Brad de Crăciun la familia Ivanov de A. I. Vvedenski, regia: András Urbán. Gazda evenimentului va fi András Visky, directorul artistic al Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

„Nimeni nu confruntă cutia neagră a scenei goale cu sufletul atât de deschis ca cel al Carmencitei Brojboiu, pentru care decorurile şi costumele spectacolelor reprezintă scenografie în sensul  cel mai profund al cuvântului, adică: scriere scenică. Cum altfel ar putea să ajungă la forme atât de pure, ca în cazul covorului din Vinerea lungă, un covor ce evocă pielea umană, acoperită cu un scris necunoscut? De asemenea, cine ar putea uita scenografia spectacolului Leonce şi Lena, care învie spaţiul amneziei radicale cu ajutorul luminii: tot ce a fost vreodată atins de mâna omului, poartă o istorie ascunsă, pregătită să ni se dezvăluie, odată introdusă în soluţia de developare a poeziei.

A lucra împreună cu Carmencita este într-adevăr o experienţă nesubstituibilă a căutării comune: ea este o parteneră loială care te însoţeşte până la găsirea ultimului detaliu, pentru că un spectacol teatral nu poate fi important decât ca o unitatea comună, nu numai a creatorilor, ci şi a spectatorilor care întregesc reprezentaţia” –scria András Visky despre Carmencita Brojboiu.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.