26 mai 2018

Despre Pulberăria orașului și Cetățuie

Dezbaterile Asociației "Vechiul Cluj"

By In Actualitate, Clio

O nouă serie de dezbateri din ciclul “Povești despre Cluj” a avut loc recent în spațiul H33, situat pe Horea nr. 33, în organizarea Asociației Vechiul Cluj. 

Acum tema a fost “Poveștile Cetățuii-Dacă aceste ziduri ar putea vorbi”.

Invitat permanent a fost istoricul Tudor Sălăgean iar invitați speciali cercetătoarea Rebekah Jorgensen și arhitectul Szabolcs Guttmann. Au mai participat studenții Adelina Bulibașa, Alexandra Sucioaia și Lucian Matei

Discuțiile s-au focusat pe invitații vor vorbi despre fortificația habsburgică de pe dealul Cetățuia.

 

Fortificația Vauban a Cetățuii. foto de arhivă

 

Reamintim că Cetățuia este un deal din Cluj, situat la nord de Parcul Central, numit așa dupa cetatea fortificată care a fost construită pe acesta între anii 1714-1723, de armata imperială habsburgică, având rolul strategic de supraveghere a orașului.

Proiectul fortificației stil Vauban, i-a aparținut arhitectului militar italian Giovanni Visconti, și a fost aprobat de Consiliul de Război de la Viena în 1713 și de președintele acestuia, Eugeniu de Savoia.

Visconti este cel care a proiectat și cetatea Alba Iulia, participând la primii doi ani de construcție, murind apoi de ciumă. Este înmormântat în Catedrala romano-catolică din cetate.

Aspect de la intalnirea de la H33

Clujenii care au participat la H33 au aflat de la invitat Rebekah Jorgensen că a a studiat la Cluj (bursă fulbright). I-a plăcut istoria locului .UBB i-a propus acesteia  o colaborare pe tema Centenarului. Cercetătoarea a decis să facă un documentar despre un loc cu istorie adică despre Cetățuie. Acest film va  rula în 6-7 iunie, în localul Gazette, de la or 18.00, proiecții gratuite la o sală cu 50 de locuri. 

Locul cu istorie este  Pulberăria de pe Cetățuie. Proiectul: “Dacă aceste ziduri ar putea vorbi” e un spectacol interactiv. Clădirea pulberăriei împlinește 300 de ani. Practic proiectul este o piesă de teatru interactiv care prezintă istoria de 300 de ani a pulberăriei (o interpretare artistică a istoriei). 

De asemenea, studenții au povestit cum au decurs cercetătirile în cadrul proiectului.

Arhitectul Szabolcs Guttman

Al doilea invitat, arhitectul Szabolcs Guttmann a povestit cu precădere despre experiența sa de la începutul carierei sale din Sibiu (demolările), ucenicia lângă Ion Bucur  și colaborările cu Paul Liedermeier și Hermann Fabini. El s-a focusat pe experiența cu restaurarea monumentelor din anii 2000. 

Concluzia sa: “30 de ani dacă nu pui mâna, se vede”

Proiectul „Povești despre Cluj” se află la a V-a ediție și este realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Municipiul Cluj-Napoca și al Consiliul Judetean Cluj.

1 Comment
  1. marius dobrin 9 iunie 2018

    uf, mai mult agrija in editare, in formulari…Pacat de asemenea subiecte si de asemenea proiecte interesante

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.