Festivalul Internațional de Teatru “Interferențe” organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj a început joi, 22 noiembrie, cu spectacolul Ifigenia La Aulis | Occident Express de Euripide / Soeren Voima | Stefano Massini (Volkstheater din Viena), în regia Annei Badora.

În deschiderea oficială, Gábor Tompa, directorul și selecționerul Festivalului, a vorbit despre tema centrală din acest an, Războiul, și a subliniat faptul că invitații acestei ediții sunt atât regizori consacrați ai teatrului contemporan, cât și trupe și artiști tineri, chiar debutanți. Directorul festivalului a dedicat cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe memoriei regizorului lituanian, Eimuntas Nekrošius, decedat de curând, al cărui ultim spectacol, Sons of a Bitch de Saulius Šaltenis, va fi prezentat la Cluj.

Regizorul Tompa Gabor, inițiator Interferențe

Ifigenia La Aulis | Occident Express (Compagnie Khroma din Belgia) ne propune un experiment: putem oare să utilizăm mijloacele teatrale pentru a spune povestea unei călătorii îngrozitoare, fără să abordăm povestea refugiaților? În Sala Studio a avut loc, în prima zi de festival, spectacolul care prezintă, într-o abordare contemporană, povestea Ismenei, fiica lui Oedip.

Vineri, 23 noiembrie, în a doua zi de festival, publicul clujean a putut  vedea un spectacol pus în scenă de Milo Rau la Schaubühne din Berlin: Compassion. The History of the Machine Gun. Creatorii spectacolului ating un subiect contradictoriu: cât de mult suportăm suferinţa altora și de ce o urmărim? De ce o persoană moartă la porțile Europei valorează mai mult decât miile de oameni morți în războiul civil din Congo? Compassion. The History of the Machine Gun vorbește nu doar despre limitele compasiunii noastre, ci și despre limitele umanismului european.

Tot, vineri, 23 noiembrie, în Sala Studio, a avur  loc și concertul Lost in the Stars care prezintă muzica lui Kurt Weill și cântecele expresionismului german din cadrul culturii Weimar, într-o interpretare de excepţie a remarcabilei cântărețe Sanda Weigl, alături de iconoclaştii jazz-ului din centrul New York-ului, Mat Maneri (violă) și Lucian Ban (pian).

Programul Festivalului este întregit de o varietate de alte evenimente; la Casa Tranzit poate fi vizitată, începând de vineri, 23 noiembrie, expoziția lui Botond Részegh, iar sâmbătă, 24 noiembrie, are loc conferința Digital Hermits, care ne vorbește despre dilemele realității virtuale.

De asemenea, la Casa TIFF, publicul se poate întâlni în fiecare dimineață cu artiștii invitați, aceste discuții sunt și transmise live, pe pagina de facebook a Festivalului.

Programul zilelor următoare:

SHAKESPEARE: MACBETH

Theatre-Festival Baltic House, Rusia, regizor: Luk Perceval

Duminică, 25 noiembrie, 19.00, Sala Mare

Tragedia Macbeth de W. Shakespeare este prima producţie realizată în Rusia de celebrul regizor european Luk Perceval. Regizorul nu a mai abordat până acum piesa Macbeth dintr-o perspectivă comună. Pentru el, tema principală a tragediei este relația intimă dintre un bărbat și o femeie, prin aspectele sale cele mai tainice şi periculoase.

JOVAN STERIJA POPOVIĆ: PATRIOȚII

Teatrul Național din Belgrad, Serbia, regia: András Urbán

Luni, 26 noiembrie, 19.00, Sala Mare

Acţiunea se petrece în anul 1848, o perioadă în care revoluția se răspândește din Franța, în Italia și Ungaria, și ajunge până în Vršac, un mic oraș din Banat, unde un grup de parveniţi şi falşi negustori locali se dau drept reprezentanții Serbiei. Singura calitate pe care o au pentru îndeplinirea acestui rolul este patriotismul, un patriotism ce se mulează perfect pe interesele personale. Inițial, păstrează aparența de „patrioți maghiari” umili. În momentul în care află de revolta sârbilor și despre apelul privind crearea Voivodinei sârbeşti, se transformă pe loc în despoţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.