8 iulie 2018

Despre Clujul din perioada austriecilor într-un tur al Asociației Vechiul Cluj

By In Actualitate

Cum a fost Clujul în timpul austriecilor a fost tema celui de al treilea tur ghidat gratuit din seria “Re-descoperim Clujul”,  organizat de Asociația Vechiul Cluj.  Cu titlul Clujul și Imperiul Habsburgic acesta s-a desfășurat sâmbătă, 7 iulie 2018, cu începere de la ora 11:00.

Participanții și-au dat întâlnire la Crucea de pe Cetățuie.

În acest tur, ghidul dr. Cosmin C. Rusu, de la Universitatea Babeș-Bolyai,  a prezentat greutățile întâmpinate de urbea de pe Someș în drumul său spre modernitate.

Timp de aproape trei ore participanții au ascultat informații istorice și au vizitat locuri cu rezonanță austriacă din Cluj.

Cetățuia a fost un punct de atracție, cu viitoarea poartă vieneză, acum în construcție, pentru că tot ansamblul cunoscut de clujeni așa este o construcție de tip Vauban, de apărare, înființată de austrieci  în secolul 18-lea, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.

Aspect din cadrul turului pe Cetățuie

Ghidul Cosmin C. Rusu a vorbit despre vechiul cartier, rău famat, de pe Cetățuie și despre devenirea acestui important obiectiv al Clujului, care oferă o panoramă deosebită orașului.

Participanții au coborât apoi la diferite puncte de atracție istorică din oraș, cum ar fi Podul Elisabeta, pe strada Emil Isac și Piața Muzeului apoi la clădirea centrală a Universității,  unde turul a luat sfârșit.

Următorul tur este programat pe 21 iulie și va fi anunțat pe clujulcultural.ro

Proiectul Re-descoperim Clujul al Asociației Vechiul Cluj se află la a treia ediție și este realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.