21 mai 2016

Despre călăi, victime şi justiţie în Evul Mediu clujean

By In Clio, Esenţial

A debutat un nou sezon, al treilea, din seria de întâlniri pasionate intitulate Poveşti despre Cluj la Bastionul Croitorilor, organizate de Asociaţia Vechiul Cluj. Siteul clujulcultural.ro este partener media al proiectului.

Întâlnirile sunt lunare şi anunţate pe pagina de facebook Vechiul Cluj, foarte cunoscută în oraş, cu 20.000 de followeri.

Despre călăi, victime şi justiţie în Evul Mediu clujean a vorbit cercetătorul, doctor în istorie, Mihai Florin Hasan.

A fost o prezentare foarte interesantă care a venit după un excurs al istoricului  Vladimir Bogoslavlievici, care a organizat si primul tur ghidat gratuit din Cluj din cadrul unui proiect separat,  intitulat “Re-descoperim Clujul” derulat de asociaţie cu sprijinul Primăriei clujene.Turul a durat doua ore si a fost un mare succes, circa 50 de clujeni au participat la el!

Mihai Florin Hasan e specializat în istoria criminalității din Cluj iar el a condus publicul în negurile evului mediu, când schingiurile și execuțiile în piața publică erau la ordinea zilei.

El a explicat că omul evului mediu era mult mai dur ca cel de acum şi ar fi o greşeală să îl judecăm după “drepturile omului” din ziua de azi, cum cerea un spectator din sală.

 “Execuția publică era un spectacol, lumea nu mergea la teatru, nici la fotbal și n-avea nici sala polivalentă. Oamenii erau în piața publică, iar frustrările ți le proiectai pe ei, aruncai cu o varză sau un ou spre nenorocitul care făcuse ceva și ajunsese în oprobriul public”, a explicat el şocând un pic sala.

320500_191185554299965_183296198422234_422141_1135528507_n

In Piata Unirii de atunci au fost multi oameni ucisi in Evul Mediu

Cum a fost schingiut Baba Novac

Unul din personajele istorice cunoscut, Baba Novac a fost schingiuit îngrozitor, efectiv trasă pielea de pe el la propriu, a povestit Hasan, îngrozind asistenţa. Aceste mai spune că în Cluj era preferată metoda arderii  pe rug la foc mic,  de o cruzime absolută. Toţi bandiţii, tâlharii, hoţii aveau drept la justiţie dar şansele de a câştiga un proces erau minime şi tot sub satârul gâdelui ajungeai în cele mai multe cazuri.

vechuiu

“Execuţia face parte din firescul lumii de atunci, ca și cum te-ai uita azi la un meci de fotbal. Era un mod de a te distra, chiar dacă pentru noi pare grotesc, ţinea de normalitate. Omul medieval e un pic mai brutal, noi suntem soft. Moartea era mai prezentă acum şi oamenii erau mai obişnuiţi cu ea, nu erau atât de speriaţi ca şi acum. Nu uitaţi şi de condiţiile de viaţă dure, se murea mult mai uşor atunci. A fost o altă perioadă din viaţa omenirii, care a trecut din fericire”, a mai explicat Hasan.

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.