25 aprilie 2017

Designerul vestimentar Liliana Ţuroiu e noul șef al ICR

By In Actualitate, Clio

Senatorii au desemnat-o pe Liliana Ţuroiu preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), iar vicepreşedinţi au fost aleşi Mirel Taloş şi Krizbai Bela Dan. Liliana Ţuroiu a primit, pe 11 aprilie, aviz favorabil din partea Comisiilor pentru cultură şi media şi a celei de politică externă din Senat pentru conducerea ICR.

Pentru alegerea noului preşedinte al ICR au fost exprimate 112 voturi, dintre care 104 valide şi opt nule. Liliana Ţuroiu a obţinut 71 voturi favorabile, iar 33 de senatori au fost împotrivă.

Noii vicepreşedinţi ai ICR sunt Mirel Taloş (73 voturi pentru, 38 contra) şi Krizbai Bela Dan (70 pentru şi 41 contra).

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat, luni, că PSD şi ALDE au votat în şedinţa conducerii Senatului împotriva audierii în plen a candidaţilor pentru şefia ICR, aşa cum permite Regulamentul, acuzând că puterea doreşte să “forţeze” votul în loc să aibă loc o audiere necesară.

“Majoritatea PSD şi ALDE a votat împotriva audierii în plen, pe ideea că audierea s-a făcut deja în Comisiile de cultură şi politică externă. Regulamentul Senatului prevede posibilitatea de a audia în plen candidaţii pentru conducerea instituţiilor care ţin de autoritatea Senatului”, a spus Alexandrescu, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului.

El a afirmat că diplomaţia culturală este un domeniu foarte important şi “ar fi indicat” ca toţi candidaţii să fie audiaţi. Senatorul spune că puterea doreşte să “forţeze un vot”, fără a mai trece prin paşii permişi de Regulament.

Liliana Ţuroiu a primit, pe 11 aprilie, aviz favorabil din partea Comisiilor pentru cultură şi media şi a celei de politică externă din Senat pentru conducerea Institutului Cultural Român (ICR).

Liliana Ţuroiu, candidat din partea PSD, este artist plastic şi designer vestimentar, cadru didactic al Universităţii de Arte din Bucureşti şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Între anii 2002 -2008, a fost consilier al preşedintelui Romexpo şi am fost iniţiator al unor proiecte precum ”Galeria de Design”, ”pentru a genera oportunităţi în domeniul artistic”, iar o perioadă mai scurtă, consilier al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Krizbai Bela Dan are studii de Teologie, Psihologie şi Euroatlantice (Universitatea Bucureşti). Fost director în cadrul Ministerului Culturii şi angajat al Ministerului Afacerilor Externe, el a deţinut un mandat plin (4 ani), prelungit pentru un an şi jumătate (de Lilian Zamfiroiu), ca director adjunct la ICR Tel Aviv.

Mirel Taloş este absolvent al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti, fost deputat, consilier de stat al prim-ministrului (Călin Popescu-Tăriceanu) pentru politică internă.

Potrivit Legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ICR, listele candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare, respectiv de asociaţiile şi uniunile de creatori, sunt înaintate de Biroul permanent al Senatului Comisiei pentru cultură şi media şi Comisiei pentru politică externă, în vederea audierii lor în şedinţă comună.

viewscnt

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!