11 septembrie 2018

Debut de stagiune cu probleme financiare la Teatrul Maghiar de Stat

By In Actualitate, Teatru

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își propune, în stagiunea 2018-2019, realizarea în primul rând a premierelor planificate pentru stagiunea anterioară, care, din motive financiare, au trebuit amânate.

Gábor Tompa, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat, a precizat că realizarea mai multor proiecte, în afară de cele două-trei titluri noi, va fi posibilă doar în funcție de bugetul aprobat pentru anul viitor.

Astfel, stagiunea va debuta cu un spectacol planificat inițial pentru luna martie a acestui an: Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare, regia Gábor Tompa. Premiera va avea loc vineri, 28 septembrie, ora 19.00, în Sala Mare.

Trupa TMS va participa, în luna octombrie, la mai multe festivaluri din țară: spectacolul Ilegitim, regia Adrian Sitaru, este invitat la Festivalul Tranzit din Satu Mare și la Fest(in) pe Bulevard din București, iar spectacolul serial Îngeri în America de Tony Kushner, regia Victor Ioan Frunză, se va juca în cadrul Festivalului Național de Teatru.

Tompa Gabor, un director de festival greu încercat de lipsa de bani

La începutul lunii noiembrie, va avea loc premiera unui nou spectacol realizat cu metode de teatru devised. Proiectul, cu titlul de lucru Under Construction, se bazează pe interviuri focus-grup realizate cu tineri aflați în pragul maturizării și este condus de Krisztina Sipos. Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

De asemenea, în partea a doua a stagiunii vor avea loc și premierele spectacolelor câștigătoare ale concursului de proiecte pentru tineri regizori, după cum urmează: (In)vizibil, regia Leta Popescu, Mercenari de Mona Bozdog, regia Ioana Păun și Las Meninhas de Ernesto Anaya, regia Andrei Măjeri.

În luna martie va avea loc premiera spectacolului Nora de Ibsen, regia Botond Nagy, iar în închiderea stagiunii va fi prezentată publicului producția Lulu de Frank Wedekind, regia Enikő Eszenyi, directorul Teatrului Vígszínház din Budapesta. Tot la finalul stagiunii 2018/19 vor începe și repetițiile unei coproducții realizate cu Teatrul de Stat din Dresda: Mutter Courage și copiii ei de B. Brecht pusă în scenă de Armin Petras, fostul director al Teatrului Maxim Gorky din Berlin și Schauspiel Stuttgart.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.