Ziua de naştere a lui Eminescu va fi aniversată la Cluj la librăria Humanitas. Librăria invită cititorii la  prezentarea unui noi ediţii a “Poeziilor’ lui Eminescu. Vor prezenta criticii literari Ioana Bot și Adrian Tudurachi.

Lansarea are loc  joi, 15 ianuarie 2015, de la ora 17.00, la sediul de pe strada Universităţii. Aceasta va fi încheiată de un recital de poezie al elevilor de la Colegiul Național Emil Racoviță.

Conform Ioanei Bot, specialistă în eminescologie  “Eminescu nu a avut timp să-şi adune creaţia într-un volum „de autor”, tot astfel cum nu a avut, de fapt, nici timp să o încheie, lăsându-ne moştenire un şantier de proporţii uriaşe – pe cât de fascinant, pe atât de copleşitor.
Această nouă ediţie restituie o parte însemnată a operei poetice, readucând-o, totodată, la datele ei primordiale: ordonate potrivit anilor când au fost scrise şi însoţite de note ample care evocă elemente biografice sau detalii de atelier, poeziile eminesciene câştigă în puritate. Le putem citi cu adevărat „aşa cum le-a scris Eminescu”, iar nu cum le-au reordonat numeroşii săi editori, de-a lungul timpului.
Ceea ce antologia de faţă desluşeşte, în epura cronologiei sale interne, este viteza de evoluţie a unui poet care, deşi începe a scrie sub auspiciile paşoptismului, duce, cu geniul său, lirica românească la apogeul romantismului, pentru a o ancora apoi în zorii modernităţii, ce vor lumina lumea literară românească abia în secolul posterităţii eminesciene.“

La Cluj vor avea loc şi alte manifestări omagiale la 165 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu.

Eminescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.