Clujeanul Robert Torok a petrecut de unul singur, pe bicicletă, două luni în Peru și Bolivia vizitând situri arheologice sau turistice celebre cum ar fi celebrul Machu Picchu. 
 
Clujeanul biciclist Robert Török pe un urias câmp de sare în Peru

Robert este un tânăr IT-ist care are aventura în sânge. Acesta a parcurs sute de kilometri, singur, în Peru și Bolivia, într-o aventură care a durat două luni, între 23 mai-25 iulie 2017.

Ideea de a călători prin America de Sud, prin Anzii din Peru şi Bolivia i-a venit unui amic de al meu, într-o vacanță petrecută cu el în Insulele Canare, la Tenerife. Mi-am planificat atent excursia din Peru și Bolivia,  pe zile. Oricum am întâmpinat greutăți și surprize”, povestește Robert. El are trei pasiuni: tehnologia, metalul extrem și cicloturismul. El este dealtfel membru al Clubului de Cicloturism Napoca. 

Robert și-a pus la bătaie economiile iar în Peru a ajuns cu avionul, luat de la Madrid. Și-a luat și concediu fără salar de la locul de muncă. 

“Banii mi-au ajuns la limită. Am dus cu mine un cort, sac special de dormit și bicicleta personală. Apoi am decolat din Madrid spre portul Lima, capitala statului Peru”, povestește rockerul.

Este un obișnuit al festivalurilor rock, nu ratează Rockstadt sau Brutal Assault din Cehia.

“Iubesc mult muzica metal, metalul extrem chiar,  nu pot să spun exact de ce, dar îmi place mult”, spune Robi. Dovadă stau brățările de acces la aceste festivaluri tot mai de succces. 

Start spre Anzi

Odată ajuns la Lima, el s-a cazat la un hostel dintr-o zonă rezidențială și a început să se familiarizeze cu zona, în pregătirea ascensiunii.

Primele senzații au fost foarte intense pe coasta Peru, în orașul-port Lima. 

“Am venit aici să descopăr, am călătorit din Cluj o zi jumătate să ajung în America de Sud. Traficul din Lima e haotic, tipic lumii latine.  Hostelul a fost bun, într-o zonă liniștită. Piste de biciclete am văzut doar în Lima. Viza de Bolivia am luat-o în Peru fără probleme. Eu am fost aici un gringo, un străin. De vorbit am vorbit engleză și spaniolă, cât am știut m-am descurcat. Peruanii mănâncă mult mai sănătos ca românii, multă carne de pui cu orez. Cel mai mult mi-a plăcut chicha, băutură slab alcoolizată, arată ca laptele dar e făcut din porumb”, rememorează Robi.

Ascensiunea

Intrarea în Anzi e una lungă, un ucigător urcuș de… 130 km.

“A fost greu, închipuiți-vă, urcuș de 5 zile”, spune Robert. Efectele urcușului au apărut inevitabil. “De la o altitudine au început durerile de cap și lipsa de poftă de mâncare. În schimb am băut multă apă”, spune rockerul.  

Minunea Machu Picchu

Robert Torok a ajuns într-un loc pe care mulți visează să îl vadă, celebrul oraș incaș Machu Picchu.

“Este spectaculos, e foarte sus, la 2500 de metri, iar munții din jur bat de 3000 de metri”, spune rockerul.

Orasul incaș în Anzi, celebrul Machu Picchu, foto Robert Torok

Coborâre pe furtună

“Am slăbit 12 kg în cele 2 luni. O amintire foarte tare a fost coborârea spre orașul peruan Huancayo. A fost o coborâre lungă . M-a prins o furtună tropicală, cu rafale puternice de vânt și ploaie. Am fost salvat de  poliție, am fost norocos că m-au văzut. Mi-au pus bicicleta în portbagajul unei Toyota pickup. Am coborât cu Poliția. Pentru ei eram doar gringo rătăcit,  care nu era periculos, un aventurier pentru ei, te citesc rapid, și-au dat seama că sunt turist”, își amintește Torok.

La Paz, capitala din nori

Robi a ajuns și în Bolivia cu bicicleta sa magică. 

“A fost foarte greu  mai ales să ajung în La Paz, capitala, aflată la …3600 metri înălțime, foarte sus.  În Bolivia,  cu cât se locuiește mai jos, unde e oxygen, se știe, cu cât urci aerul e mai rarefiat,  deci mai jos  stau cei înstăriți, bogați, pentru că, logic, acolo viața e mai bună”, mai spus Robi.

Robert Torok (albastru), pe drumurile Americii de Sud

“Vreau și mai multă adrenalină și aș vrea să revin în Anzi. Trebuie să mă pregătesc și mai bine, este fascinant”, spune Robert Torok.

Una din atracțiile care l-au fascinat a fost Salar de Uyuni, un câmp de sare enorm, de 150 km. Pe care l-a traversat cu bicicleta sa care a rămas, din păcate, în Bolivia pentru că nu a mai ajuns pe aeroportul din …Madrid.

De ce a plecat în aventura asta singur Robert? Explică chiar el: în primul rând că-mi place să merg în ritmul meu, iar în al doilea rând, n-am găsit pe nimeni care să vină. Faptul că n-am găsit pe nimeni nu m-a descurajat deloc.
 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.